Ustanak (6. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Za sada je još uvek neizvesna sudbina TANJUG-a. Veći deo javnosti se pobunio jer je proradila svest da država Srbija treba da ima svoju novinsku agenciju. Imaju je uostalom i druge države, mnogo moćnije od nas, a koje se slobodom izražavanja i nezavisnošću medija hvale na sva usta. U slučaju TANJUG-a, verujem da cela priča nema veze sa cenzurom. Uvek je to bila sigurna baza proverenih novinarskih kadrova koji su pratili liniju aktuelne vlade, bila ona komunistička, socijalistička ili demokratska. Posle gašenja kratkotalasnih predajnika Radio Jugoslavije, to jest Srbije, stiče se utisak da smo stvarno u velikim problemima kada ne možemo da očuvamo neke od prepoznatljivih medijskih brendova, koje je ceo svet uvažavao i cenio. Recimo, TANJUG je nekada bio informativna velesila, sa mrežom dopisnika iz celog sveta. Prvi je javio da je svrgnut Lumumba, a da se Kuba odbranila od invazije SAD. Dopisnik sa Islanda objavio je svetu da je Fišer prvak u šahu, a njegov kolega iz Rumunije da je svrgnut Čaušesku. Mi smo devojkama izjavljivali ljubav sa: „Kako TANJUG javlja, ja te volim“. Taj način, na koji nas je čuveni Vitezović naučio udvaranju, možda bi trebalo primeniti i danas. Kako TANJUG javlja, mi ga volimo iako ga se odričemo posle čak 72 godine postojanja. Ali. Vratimo se unazad. Već više od godinu dana, a znalo se da će ovo desiti, niko nije ponudio pravo rešenje kako da se ova agencija za plasiranje vesti transformiše, postane konkurentna i isplativa na tržištu informacija. Nisu vesti Tviter ili Fejsbuk. Vest je najskuplja, a informacija najtraženija. Kako to nismo znali? Iako je i premijer izrazio razočaranje što ministar Tasovac nije argumentovano obrazložio javnosti ovu odluku, već je njemu prebacio svu svoju odgovornost za gašenje agencije, nisam siguran da je jednostavno vratiti se na početak. Šta treba da radimo sa drugim takođe državnim medijima koji su već prošli stazama kojima sada prolazi TANJUG? Da li je pravedno njih zanemariti, a pozabaviti se samo njime, TANJUG-om? Nije, ali moraćemo da počnemo od nečega. Za sada, kako dobro obavešteni ministar Vulin javlja, još ima nade da neko otkupi servis za vesti i da pod istim imenom nastavi svoj život. Starački, ali život u novoj svakodnevnoj borbi za što vrednije prodatu vest. Dobro jutro!

1

(Foto: banjaluka.net)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s