Uranak (8. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Mitrovdanak hajdučki rastanak, Đurđevdanak hajdučki sastanak. Tako je od davnina u pesmama narodnim, a kako je danas? Ko su savremeni hajduci? Ako samo malo pogledamo hronike, shvatićemo da današnji hajduci nemaju veze sa onima iz prošlosti. Nekadašnji su se odmetali u šumu jer su bili progonjeni od Turaka. Ukoliko bi neko bio u opasnosti, odmetao se u družine koje su pljačkale bogate Turke, trgovce, age i subaše, kao i sve koji bi se ogrešili o narod. Deo plena zadržavali su za svoje potrebe, a veći deo delili narodu. Kodeks časti nalagao je da ne udaraju na sirotinju. Međutim, vremenom, srpska država je uspostavila svoju vlast, a neki hajduci nikako nisu hteli da se pomire sa tim. I dalje su pljačkali, ali svoje. Turaka više nije bilo. Hajduci su istrebljeni, što bi se reklo, i to tek početkom prošlog veka. Kažu da je u užičkom kraju bilo najteže izaći na kraj sa hajducima koji nisu to bili, već najobičniji drumski razbojnici i šićardžije. I Jovo Čaruga je pravio haos po Slavoniji. No, manimo se prošlosti.

Hajde da pogledamo stvarnost i zapitamo se ko su današnji hajduci. Ko danas otima bogatima a daje siromašnima? U našim uslovima niko. Danas bogati otimaju, malo im je i uvek bi još. Ima li ikoga ko bi lako mogao da objasni kako je moguće da pojedinci avionima lete na doručak u London, ručak u Dubrovnik, a večeru u Skadarliji? Ili da recimo, usidrene skupocene jahte koriste desetak dana godišnje, a održavanje istih plaćaju toliko da bi za taj novac moglo da se kupi desetak imanja u Vojvodini za izbeglice. Ne govorimo o skupim automobilima, satovima od nekoliko desetina hiljada evra, odelima ili vilama okruženim visokim zidovima i načičkanim obezbeđenjem. Po bagatelnim cenama su otkupili fabrike koje ne rade, ali imaju odlično locirane površine za prodaju. Radnike su oterali na ulicu dok uveliko mućkaju sa svim i svačim, izbegavaju porez, podmićuju, zastrašuju, a sve u rukavicama, čistih ruku i prljavog obraza. Nabrajanje bi potrajalo, a potiranje ovakvih hajduka potrajaće u Srbiji. Nisu se namnožili odjednom, pa ih nećemo lako ni otresti sa grbače preko noći. Samo se pitam, kad se oni razilaze? Pravi hajduci su to činili na današnji dan, a ovi savremeni? Baš bi mogli da malo danemo dušom od njih.
Dobro jutro!

1

(Foto: facebookreporter.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s