Ustanak (12. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

PAPIRNE MARAMICE VAŽNIJE OD SARMI

Da li znate za onu scenu kada u avionu, na međunarodnom letu, naš čovek unosi lonac pun… sarmi! Ta scena se ponavljala više puta, na raznim destinacima, a i dan-danas je aktuelna. Recimo, na relaciji Beograd-Istanbul. Tako smo, bar, čuli.

Iako nas „sunce tuđeg neba nikad neće grejati kao što naše greje“, čini se da „prva sarma zaborava nema“. Popularan je i kajmak! Dabome. Ponekad sakrivan u kesama koje su stavljane između kragne od košulje da bi se (neuspešno) zavarao skener. Onaj američki.

Interesantno je da na toj nutritivnoj listi onoga što napušta našu zemlju čestu umeju da se nađu, sem čvaraka i ostalih specijaliteta iz kućne radinosti, i raznorazne grickalice. Kažu ljudi da drugi ne umeju tako dobro da naprave Smoki, recimo. Ili je to sve samo stvar navike.

No, za mene je predstavljalo totalno iznenađenje kada sam saznao da ovih dana, preko okena, put Amerike, kreću – papirne maramice! I to one sa mirisom mentola! Kao i u slučaju drugih proizvoda, za neke ljude koji su „naše gore list“ ništa ne prija tako kao domaća papirna maramica!

Ne znam, možda nas sve ovo podseća kakve sve neslućene mogućnosti imamo za izvoz. Sećam se da sam svojevremeno u novinama iz 1960. godine čitao kako smo tada izvoziili radio-aparate za Južnu Ameriku, alevu papriku ne sećam se više gde, ali i opanke za Nemačku! Koliko god to izgledalo čudno, treba se setiti – svaka roba nađe svog kupca!

1

(Foto: www.narodnilijek.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s