Ustanak (16. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

PUTNIČKA CRTICA

Da li ste skoro negde putovali? Nadam se da jeste i da ste se dobro proveli i srećno vratili. Svako doba godine je, u stvari, dobro za putovanje, ne samo proleće ili rana jesen kako nam sugerišu turističke agencije. Još od davnina postoji izreka da je „duša željna putovanja po stranim zemljama“. Strastveni putnici ne prezaju mnogo ni od vrelog leta, ni hladne zime, već su motivisani lepim koje će videti i doživeti. Idu praznici i mnogi, verovatno, počinju da razmišljaju kako će spojiti dobro i korisno. Ali, put je veliki izazov i izgleda kao da ćemo u dužem periodu na putovanja gledati najpre tako – kao na izazov i to u onom negativnom smislu. Konkretno – hoćemo li se uopšte sa željene destinacije vratiti živi, zdravi, neopljačkani, bez trauma i trajnih posledica po zdravlje… O nekim stvarima doskora nismo ni razmišljali. Reći nekome: „Srećan put!“ kao da, preko noći, više ne nosi istu poruku već će u podtekstu često imati ono „samo mi se vrati živ/a“.

To da se na putovanju oči i duša pune ushićujućim slikama koje posle pamtimo i prizivamo zamenjuje briga o osnovnoj bezbednosti, a to da boravci na lepim mestima inspirišu na početak nečeg novog – nove aktivnosti, posla ili prijateljstva, zamenjuju aktuelna razmišljanja o ružnim stvarima i opasnostima koje vrebaju. A neke od njih čudne su i neverovatne. Jer, kao što smo se uverili ovih dana, moguće je danas poći do nekog naizgled nevinog mesta i ne vratiti se kući. Stoga strepim da ćemo opet potiskivati svoje želje za daljinama i radije sedeti kod kuće. A razmišljanje o čovekovoj sudbini i neizvestnosti života ostaje nam kao toliko poznata i česta preokupacija.

Dobro jutro!

1

(Foto: cyferus.deviantart.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s