Ustanak (17. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Sa mlađima svet postaje!

Sećam se jednog skupa, od pre deceniju i kusur, kada je mladi predavač tada sa velikim žarom objašnjavao koliko mu je jedna strana televizijska serija značila kada je „prvi put“ prikazana na našoj televiziji. Na njegovu žalost uskoro je otkrio, zahvaljujući intervenciji iz publike, da je originalna serija prikazivana još davnih 1970-ih!

Dobro, to i nije najbitnija stvar na svetu. Nije neki bogzna kakav bitan istorijski podatak. Ali je uvek interesantno videti kako se odnosimo prema prošlosti. Bez obzira da li je ona „bitna“ ili „nebitna“. Izgleda da uvek želimo što pre da je zaboravimo. Bez obzira da li je „lepa“ ili „ružna“. Ili nas ni ne interesuje mnogo, pa se ne trudimo da otkrijemo što ja bilo i da vidimo „šta će biti“. Možda se i ne kaže za džabe „istorija se ponavlja“.

A u to „istorija se ponavlja“ sam ubeđen da je tačno. Upravo na primeru zapostavljanja onog što je bilo. Ma koliko da je nevažno u globalnim okvirima. Čak i ako se bavite nekim svojim mikrosvetom ne bi bilo zgoreg da vidite do čega su to sve vaši prethodnici uspeli da dođu. Da, možda, nastavite tamo gde su oni stali, a ne da ponovo otkrivate „toplu vodu“. Činjenica je da „na mlađima svet ostaje“, ali ne bi bilo dobro da stalno „sa mlađima svet postaje“.

1(Foto: www.cbc.ca, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s