Ustanak (19. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 
Već šesnaest godina širom sveta, slavi se Dan muškaraca. Ko ga i je zašto odabrao, ne zna se. Nije ni bitno. Suština je da danas ukažemo jedni drugima na probleme koje može da izazove nemar prema zdravlju. Statistike kažu da mi, muškarci, živimo u proseku kraće od žena i to sedam godina. To nije čudo, ako se zna koliko smo se opustili. Recimo, muškarac će posle radne smene da dođe kući, gde će ga sačekati spremljen i serviran ručak, sređen stan, opran veš, opeglane košulje, uredno oceđeni sudovi. Zašto? Zato što su žene spremno odradile svoju smenu, stigle sve i pored redovnog posla, jer su sinoć ostale do kasno, obavile deo obaveza, posle kraćeg popodnevnog odmora u vidu ručka i možda kafice koju su same skuvale, opet nastavile da rade po starom, ali za sutra. Neće se požaliti samo će možda progunđati da čarape treba baciti u korpu za veš, a ne ispod trpezarijskog stola. Muškarac će posle ručka sigurno da se smesti pred televizor, da predahne, i najteža stvar koju bude podizao biće ili daljinac ili neka grickalica. Nije ni čudo da smo već sa trideset pet godina mi muškarci postali gojazni, nepokretljivi, a srce, pluća, jetra i želudac su nam bolne tačke. Pritisak nas pritiska, šećer nas prezaslađuje, stres izluđuje. A nama je ipak lakše nego ženama. One nisu debele, one su natečene. I opet, duže žive od nas? Pa kako? Lako. Pređu preko deset kilometara samo u stanu dnevno, odrade smenu u firmi i to uglavnom za manje para nego muške kolege, imaju svakog dana brigu kako da za malo para spreme obroke za celu porodicu, sve račune na kraju plate, ostave po nešto i sa strane…. Čekajte, 8. mart je Dan žena, a današnji 19. novembar Dan muškaraca? Da ipak mi dodelimo i ovaj dan ženama? Njima će svakako bolje doći, one su ga više zaslužile nego mi. Nama će biti najlakše da pustimo bradu i tako ukažemo na zdravstvene rizike koje nosi savremeni život, a i dobro će nam doći predah od brijanja. Šta će nama praznik? Žene će to mnogo bolje da obave. Naše je samo da skupimo sitniš za cvet, a ostalo će one da pripreme. Taman da se nešto dobro pojede i popije.

Dobro jutro!

1

(Foto: brimersniche.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s