Ustanak (20. novembar – Crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Ne veruj u idole, odavno je otpevala grupa „Piloti“. Ne čini sebi lažnih idola i ne klanjaj im se, poručuje nam religija. A, koliko se toga pridržavamo? Nimalo. Da se razumemo, jedno je imati nekakav uzor u životu, nekoga ko promoviše prave vrednosti, i truditi se da podržavamo slične vrednosti. Recimo, ako su naši sportisti ti koji promovišu dečja prava, i to ne samo danas, na Svetski dan deteta, već svaki dan, onda ih treba podržati u tom radu. Ali, imati idole je nešto drugo.
A idola oko nas koliko hoćete. Neko idolizuje čak i političare, kuje ih u zvezde i spremni su za to i da se posvađaju i pobiju. Drugi idolizuju upravo religiju, ili ono što veruju da je religija, i u to ime su spremni i da drugome oduzmu život. Treći idolizuju sopstveni narod, i takođe su spremni da drugome oduzmu život zbog toga. Ali, ima jedan idol kome se ljudski rod klanja i predugo – novac. Imati više novca od drugih, imati mogućnost da kupiš sve što poželiš, uključujući i tuđe srce, da bi preživeo, imati što više stvari, kuću, auto, ma, sve…
I svi smo podložni tom idolopoklonstvu. Jer nam je neophodan za život. Za hranu, za sve. I daje osećaj moći. Toliko veliki, da oni koji ga imaju previše, smatraju da jesu pravi mali bogovi na zemlji, da je sve na prodaju.
I sad, zvuči kao floskula, ali baš na današnji Dan deteta mediji će govoriti koliko gladne dece ima na svetu. Koliko njih mora da radi, koliko njih su robovi danas, ovog trena, na planeti. I svi ćemo se zgražavati. Ali ćemo sledećeg trenutka da se okrenemo nekom od svojih idola. Političaru, religiji, novcu… Onima koji nas uče da kupujemo za sebe, da trčimo i radimo za bolju garderobu, bolji auto… Tek ponegde će se naći i priča o tome koliko hrane bacamo, koliko smo bahati i imamo i previše u odnosu na neko dete koje ovog jutra nema čak ni pijaću vodu. Ni koru hleba. U nekom drugom svetu možda ne bi bilo idola. Možda bi bilo samo pravih ljudi i pravih vrednosti u svima nama. Ali, taj svet nam ostaje samo da sanjamo ovog jutra. Jer, svet je lep kada sanjamo.
Dobro jutro!

1

(Foto: ntv.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s