Uranak (21. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Aranđelovdan je jedna od slava koju mnogi srpski domaćini slave. Znamo već kako su se običaji iz godine u godinu menjali, pa nije čudo da danas neki, daj Bože retki, svoje goste dočekuju, umesto u svom domu, u nekoj kafani. To nije po običajima, ali ko te pita? Neće ljudi da im se u skučenom prostoru stanova i kuća gosti osećaju stisnuto, pa im žele priuštiti da se u nekom prostranom restoranu lepo najedu, napiju i kolo zaigraju a sve uz moćni razglas, muzikante i golišavu pevaljku pride. Nova moda su, godinama unazad, i različiti skupoceni pokloni kojima se dokazuje privrženost i odanost domaćinu, a sve zbog pukog, golog interesa. Valja se ulizati što bi mladi rekli. Ipak, iako po narodnom verovanju, ovaj svetac živi i hoda zemaljskim carstvom obučen u sirotinjske krpe i prosi, ili pomaže sirotinji udeljujući joj pomoć preko posrednika u ljudskom liku, to neće mnogo doticati savremene pravoslavne novoverce. Zamislite šta bi se dogodilo sv. Aranđelu da prerušen dođe na tako organizovanu slavu oko koje se okupila raskalašna i neobuzdana gomila? Prvo, obezbeđenje ispred ga, kao prosjaka, ne bi pustilo ni da priviri. Drugo, ako bi ga i pustili, teško da bi ga domaćini ugostili i smestili u čelo sofre, čisto da ne kvari gostima utisak. Treće, četvrto i peto, ne bih ni nabrajao. Tek, mislim da se svetac tu ne bi zadržavao čak i da je to jarko želeo. Po tome kakvo je danas vreme, takva će nam biti naredna zima – veruje narod. Pa dobro, kakvo nam je danas vreme? Teror izaziva potoke krvi širom Evrope, a dojučerašnji ljuti protivnici pritisnuti mukom, opraštaju jedni drugima za neprijateljstva u prošlosti. Ne bi to oni, ali muka ih i zajednički neprijatelj na to teraju. Neka deca ostavljena od roditelja, pod skutom siromašnih baki koje nadniče da bi ih odgajile traže samo da ih očevi i majke vole bez ikakve druge obaveze, a skandali potresaju javnost koja saznaje neverovatne podatke o bahanalijama, navodno, čak i božjih pastira. Starlete se pred kamerama nacije svlače, ljubakaju, a osuđenici koji čekaju na odsluženje kazne drže moralne pridike o časti i poštenju. Politika nas i dalje deli na naše i njihove, a vreme je sunčano i toplo za ovo doba godine. Pa šta nas tek zimus čeka, ako sveti Aranđel danas zaista napravi presek stanja? Valjda neće biti da nam je sada mnogo dobro u poređenju sa onim o čemu ćemo pričati naredne godine u ovo isto vreme. Dobro jutro! 

Sunrise scene

(Foto: matthewsparty.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s