Ustanak (24. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

I dalje raste broj korisnika mobilnih telefona u svetu. Zar je moguće da još uvek postoji glad za ovim uređajima od kojih nekima, ako ih ne ponesu, raste pritisak, a nervi popuštaju. Smartovi, telefoni koji obezbeđuju kontakt sa sagovornikom udaljenim hiljadama kilometara, a po pristupačnim cenama, više i nisu toliko u modi. Izgustirali smo ih brzo, jer su im baterije i dalje bolna tačka. Traju desetak sati, nekad i manje, a to korisnike izluđuje, naročito kad krenu s posla kući pa žele da u autobusu prekrate vreme. Zato su sada traženi i jeftini telefoni koji, kao u vicu, zaboravljeni u nekom džepu stare jakne u podrumu i posle nekoliko godina pokazuju dve crte, pouzdano funkcionišu. Dakle, sada valja nositi dva telefona. Jedan za smartovanje, da ne kažem pametovanje, a drugi za funkciju koja nam je na raspolaganju još od pretprošlog veka sa dodatkom mogućnosti slanja kratkih tekstualnih poruka. Što je zemlja siromašnija, to su skuplji telefoni brojniji. Kako objasniti da su velika potreba? Dovoljno je videti opremljenost migranata ovim spravama koje im pomažu tokom kretanja ka Evropi. Nemaju toplu odeću i obuću ali zato imaju snažne komunikacione mašine u džepu. Tehnologija napreduje i to je dobro. Međutim, to što će nam ubuduće, bukvalno za sve biti dovoljan telefon, a ne kartice, propusnice, vozačke i saobraćajne dozvole, autobuske karte, razne uplate i uplate, postavlja neka pitanja. Kako smo pre dvadesetak godina uopšte mogli da živimo bez mobilnog? Života je i tada bilo i to kakvog, ali je bio daleko sadržajniji, rekli bi nostalgičari. Ma, kakvi – odmahuju savremenici. Zar nije najjeftinije u ovoj krizi pozvati prijatelja, poslati poruku, proveriti status na društvenoj mreži i sve se zna. Ne moramo da se nalazimo na ćošku, kod drveta, bandere ili prodavnice, odlazimo negde na kafu, i tako gubimo dragoceno vreme ali i novac… Nema povratka na staro, jer ako ćemo pravo, nekada smo konjima putovali, a danas letimo avionom, naravno ako ima para. Nego, da vas pitam nešto. Da li ste proverili pre nego ste krenuli napolje da li ste poneli mobilni telefon? Kako ćete ceo dan bez veze sa svetom? Glupo je da se posle samo stotinak koraka vraćate kući. Ne valja se, kaže narod.

Dobro jutro!

1

(Foto: fitness.makeupandbeauty.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s