Ustanak (26. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Mnogo puta ukazivasmo na probleme koje sa bahatim putnicima imaju vozači javnog prevoza. Osudismo nasilje koje su vozači trpeli radeći svoj posao. Poniženja, tuče i svađe se, nažalost, i dalje dešavaju. Ništa od podizanja svesti javnosti kojoj pripadaju i silnici koji obično udaraju podmuklo i bez najave na ljude u čijim rukama su životi putnika. Mnogo puta su posle premlaćivanja kolega, sindikati vozača zahtevali za vozače GSP-a status službenog lica, panik tastere, fizičko odvajanje kabine od ostalog dela autobusa, i ništa. Mi smo sa odobravanjem prenosili te zahteve, ali na našu podršku su u redu čekali pretučeni lekari, nastavnici, sudije, profesori, advokati, čak i pojedini policajci. Svi oni su zahtevali da se razmotri mogućnost dobijanja statusa službenog lica, ili omogućavanje većih prava i nadležnosti u slučaju da takav status već imaju. I, opet ništa. Zaista, posmatrajući sa strane i bez emocija, ispada da su neophodne korenite reforme u našem društvu koliko god to samoupravljački zvučalo. Kakve? Svakako ne one koje bi sve kategorije građana dovelo u poziciju da ima privilegije službenih lica. Na šta bi to ličilo ako bi službena lica udarila jedna na drugo? Ko bi tada bio u pravu? Ko bi bio službeniji? Lično, status zaštićenih, imajući statistiku u vidu, najpre bih dodelio ženama agresivnih muževa koji ih godinama kinje, izbacuju iz stanova, premlaćuju ili im svirepo oduzimaju život. Njihovoj deci, takođe. Ne treba nama obeležavanje Dana žena, žrtava nasilja, već otklon od primitivnih nasilnika kojima bi zakonski valjalo urediti stalno radno mesto u polju, rudniku ili kamenolomu, stan i smeštaj u specijalizovanim ustanovama za osuđena lica i to što dalje od žrtava kojima su život pretvorili u agoniju. Svako nasilje je za osudu, i tu nema razlike da li je pričinjeno nad vozačima ili ženama, koje pominjem samo kao primer za opšte podizanje tona buke kojom ćemo pokrenuti borbu protiv nasilja, generalno. Sve dok normalan, vaspitan i civilizovan svet ćuti, onaj agresivan širi svoja krila. Dokle više, stop nasilju! Dobro jutro!

1

(Foto: www.indjija.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s