Uranak (28. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Daleko je 202-ka!

Moja omiljena zabava je da u gradskom prevozu gledam kako mladi slušaju radio. I to preko svojih pametnih telefona. Čist voajerizam, ali zapravo meni je najinteresantnije da gledam kako „prelistavaju“ radio-stanice i gde će da se zaustave.

Zapravo, kako tehnologija ume da promeni neke ranije paradigme, što najbolje shvatite kada vidite kako drugi koriste radio-aparat – tačnije, mobilni telefon, u ovom slučaju.

Naime, nekada je za radio-stanicu bilo povoljnije da im dodeljena frekvencija bude što bliže sredine skale. I onda… birate malo levo, pa malo desno. Retko ko se zadržavao na samom kraju skale na onim starim radio aparatima. Digitalizacija je sve to promenila.

Sada, gledam devojku kako kreće da prelistava radio stanice na svom mobilnom. Naravno, sve kreće od početka – u ovom slučaju od 87,7 MHz-a, i tako redom. Ja se mislim: „Daleko je 202-ka, da l’ će stići?“

To „prelistavanje“ je potrajalo, ali devojka se nigde nije zadržala duže od pola minuta. Za to vreme ja sam razmišljao da li svi oni koji tako besomučno vrte radio-stanice na svom mobilnom, isto to rade i kada dođu kući. Ako kod kuće uopšte slušaju radio.

No, moja radoznalost se na kraju (delimično) isplatila. Devojka je došla do 103,6 Mhz-a, sledeći korak je, normalno, 202-ka… Kad, da l’ malo slabiji signal ili slabiji prijem, tek njen program za radio-stanice se odmah prebaci na 104,7. Eto, na kraju ostah uskraćen za saznanje da li bi joj ovaj radio bio iole interesantniji od svih onih kojima je posvetila par sekundi svog vremena. A, ako vas zanima na kojoj se to radio-stanici devojka zadržala – ni na jednoj. Kada je došla do 107,9, samo je „obrnula krug“ i krenula ispočetka.

1

(Foto: holmgren.com.au, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s