Uranak (29. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Balkanska crtica

„Uranak 202“ služi, između ostalog, za razbuđivanje. Za istu stvar služi i kafa. Tako smo, barem, navikli pa često i ne razmišljamo zašto je tako često pijemo i da li možda postoji nešto što nije kafa a daje isti efekat. Ne treba pisati o tome koliki je uticaj turskih običaja ostao na ovim prostorima, pa s njima i ispijanje kafe i onaj, za nas najpopularniji, način kuvanja iste. Ostaje ipak zanimljivo to što je za razliku od džezve, „čajdanluk“ ostao potpuno neprihvaćen. U pitanju je šolja sa specifičnom cediljkom i poklopcem a ideja je da se u istoj posudi čaj rastvara i ispija. Uobičajili nismo ni providne/staklene šolje čija je svrha uživanje u različitim bojama različitih čajeva. Da se vratim na kafu i standardne metode razbuđivanja. Turci su kod nas popularizovali ispijanje kafe i specifičan način
kuvanja iste ali ono što nisu uradili jeste popularizacija ispijanja crnog čaja. U pomenutoj Turskoj, u jednom trenutku uvoz kafe je postao toliko neisplativ zbog njenog poskupljenja da je postala dostupna samo manjini. Zbog toga su prešli na razbuđivanje crnim čajem što se pokazalo i kao zdravija navika sa sličnim efektom. Za vreme I svetskog rata cena kafe je u tom kraju sveta dostigla vrhunac pa je običaj ispijanja ove vrste čaja postao standard. Tako i danas, pre svega u Turskoj, jutarnji ritual razbuđivanja posvećen je uglavnom crnom čaju koji se servira u staklenim šoljama u obliku lale, a malo ređe kafi kuvanoj u džezvi i serviranoj u fildžanima. Daleko od toga da, ako posetite Tursku, fildžane nećete viđati na svakom ćošku, oni su deo vekovne tradicije, a cilj ove Crtice je samo skretanje pažnje na eventualnu alternativu odnosno – čaj. Organizam će vam biti zahvalan na promeni.

No, bilo da nas slušate uz čajanku ili kafenisanje – dobro jutro!

1

(Foto: chamborres.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s