Ustanak (30. novembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Sutra bi trebalo da počne planiranje budžeta Srbije za sledeću godinu. Ima onih kojima će se i dalje dosta pomagati, kao što su Železnice Srbije, Koridori i Putevi. Rastu i subvencije privredi, dok je poljoprivreda blago na gubitku u odnosu na ovu godinu. Sudeći prema rastu subvencija, turizam je jedan od priorteta za Vladu u 2016. godini, dok će ponovo izvisiti kultura. To suštinski i zvuči logično, jer su nam potrebna jaka privreda, industrija i radna mesta za vredne ljude. Kulturu možemo i drugačije da stvorimo. Međutim, nauka dobija baš malo parče novogodišnje budžetske torte – za 13.000 istraživača koji mogu da pruže veliki doprinos privredi i društvu, izdvojeno je svega 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda.
To me podseća na sudbinu osnovne škole u koju idu Bart i Lisa Simpson. Ova izmišljena springfildska škola iz čuvene serije, uvek je primorana da seče svoj budžet na uštrb onoga što smatraju „luksuzom“; vannastavne aktivnosti, pravo mleko i meso u menzi, prostorije bez azbesta, a tu su i lažna rampa za invalide, „medicinke“ za fizičko zamenjene cepanicama, pravljenje malog tržnog centra od svečane sale i slično.
Toliko dugo koliko rastu, uče, unapređuju se i stasavaju mlade generacije naučnika i istraživača, toliko dugo mi ni ne ulažemo u njih. Podsetimo se i velikog Pupina, koji je jedan od primera „odliva mozgova“, a toliko je dao svojoj zemlji tokom života u Americi. Pojedinci ne zaboravljaju svoje korene. Svako ko je otišao žali za nečim. A ovi „gubitaši“, preduzeća koja su na veštačkim aparatima, ne verujem da dele takav duh patriotizma. Duh biznismena je negde između rečenica „ruka ruku mije“ i „mi smo veoma bitni za razvoj privrednog potencijala i infrastrukture…“. Negujemo nauku kako stignemo i na čistu želju i strane stipendije, a zanati su završili kao deo sentimentalne izložbe po gradskim muzejima. To nam onda ostavlja samo par slojeva društva, koji bi, još i prema starim grčkim filozofima, trebalo da čine jedan od stubova društva – mislioci. To su vam svi ovi što ih viđate po medijima, i svi oni „misle“ i „razmišljaju“ i „sagledavaju“ i „ocenjuju“ i „procenjuju“, a od češkanja mudre brade neće baš prestati da nas svrbi prazan džep i prazan duh. Bilbordi u Novom Sadu u čast mladih talentovanih đaka dobar su podsetnik i pohvala za njih, ali to koliko košta plakat, i sami političari vrlo dobro znaju – nije jeftino! Njima treba i promocija, ali više od svega, treba im inspirativno okruženje, motivisani profesori i bar osnova za rad i stvaranje. Ništa više nego što bi nekakva mutna ili gubitaška firma trebalo da ima. A verujte, ovi klinci su sigurno pošteniji i pametniji od njih, bar za 0,35 odsto.
Dobro jutro!

1

(Foto: www.azchallenger.org, ilustacija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s