Ustanak (2. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Klimatski promenljiva crtica

Pre nekoliko dana naišla sam na citat: „Neke stvari se najbolje rešavaju tako što se lepo pokupiš i odeš“. Ova konstatacija, ako bi se shvatila kao savet, verovatno bi ponekad bila delotvorna. Postavlja se, međutim, pitanje kako se izolovati od problema ukoliko nemaš gde da odeš, a muka je toliko velika da može da te proguta, bukvalno. Upravo jedan takav problem počinje da se tiče svakog od nas. Svi smo ugroženi a trik je u tome što baš niko ne može da se „pokupi i ode“ jer je neizvodljivo započeti život na novoj planeti, barem u skorije vreme. Reč je o problemu zagađenja, klimatskih promena, agresivnog globalnog zagrevanja i tanjenja ozonskog omotača. Onda kada ova muka postane toliko velika i „ščepa“ nas za gušu, odnosno, neka od katastrofičnih predviđanja se sasvim približe – gde ćemo? Hoće li do tada proteći dovoljno vremena da započne akcija promene boravka na nekoj drugoj planeti? Za našeg života, teško. Iako će sada neko reći: „molim vas, nemojte nas hraniti strahom“, čini se da su svetski moćnici malo zakasnili sa rešavanjem ovog pitanja. U Parizu je u toku Konferencija o klimatskim promenama, u organizaciji Ujedinjenih nacija. Da li će se doći do nekog epohalnog rešenja koje će moći da spreči bar neki od zastrašujućih scenaria na koje naučnici upućuju, ostaje da se vidi. Ali jedno je sigurno, zabluda je misliti da obični ljudi ne mogu svojim zalaganjem da pomognu u rešavanju ovih pitanja odnosno, odlaganju katastrofičnih pretpostavki o našem opstanku. U tom smislu, evo praktičnog saveta: svake godine svako od nas može zasaditi po jedno drvo. To je savet koji daju astronomi koji se bave pitanjem tanjenja ozonskog omotača. Samo u Srbiji bi takva akcija donela 5-7 miliona novih stabala godišnje. Pokazalo se da se tanjenje Zemljinog omotača može usporiti a ovo je jedan od najjednostavnijih načina koji tome doprinosi, i budi optimizam.

Dobro jutro!

1

(Foto: 7-themes.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s