Ustanak (7. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

VESELA CRTICA

Igrom slučaja, saznala sam da je u bibliotekama veoma tražena jedna serija slikovnica pod zajedničkim nazivom „Vesele porodice“. Deca se jagme oko tih knjiga već više godina. Nema tu nikakve tajne – zanimljive su pričice i odgovaraju uzrastu, a slike su lepršave i razigrane. To je, svakako, razlog njihovoj popularnosti, tu nema sumnje. Ali, kako sve one govore o različitim događajima i aktivnostima u okviru porodica, ne mogu a da ne pomislim da ih deca biraju i zato. Naprosto, lepo je kad je u porodici veselo. A u ovim porodicama u „reči i slici“, ima sklada mada ima i problema. Sve one, naravno, liče na naše iako su bezbrižnije iz jasnih razloga. Prikazi sreće u slikovnicama, mada su one napravljene da bi se prodale, a usput i da edukuju, tipični su. To su obično šareni enterijeri sa puno male dece, a kad u kući ima dece ona donose živost i vedrinu pa začas razvesele i nasmeju.

A kako je nama, starijima? Svakojako, reklo bi se iako se trudimo da zadržimo vedrinu i u starijim godinama. A gde je ona? – zapitaćemo se, možda, odjutros. I odmah možemo odgovoriti – u malim stvarima. Zato je dostupna svima, a to je važno, da se ne zaboravi. I nije joj novac petpostavka…

Dobro jutro.

1

(Foto: definefamilypsychology.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s