Ustanak (11. decembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

U Privrednoj komori Srbije prekjuče je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o stanovanju i održavanju zgrada. To je ono o čemu se pisalo pre koju nedelju, sa famoznih 300 dinara nameta za prinudnog upravnika, odnosno čoveka koji je dobio licencu od države i platu od stanara da radi sve ono što bi mogao demokratski izabrani predsednik skupštine stanara, zakonskim jezikom sada nazvan „upravnik stambene zajednice“. Znači, ako se sami stanari ne dogovore ko će da ih predstavlja, sa kim će da dogovaraju zgradne poslove, dolazi oktroisana vlada! Iskreno, tako nam i treba.

Zgrade su nam oronule, niko neće da čisti sneg, i svake zime to radi istih dvoje, troje ljudi, popravka lifta ne zanima one sa prizemlja i prvog sprata, burgijanje po ceo dan je nov način komunikacije sa komšilukom. Tako je bar kod mene, u zgradi od četiri ulaza, što mu dođe stotinak stanova. Na prvom mestu u kom sam živela, imala sam odličan „dil“ sa bakom, stan do nas; ona je imala šivaću mašinu, a ja kutije nekih lepih čajeva, crne čokolade i 15 minuta dnevno. I nisu joj smetale povremene žurke. Sada, nisam ni sigurna da se iko druži u ovoj zgradi, pa kako uopšte da odaberu jednog čoveka na skupštini stanara čiji kvorum za glasanje bi bio 51 prisutan? Gde da nađete tolike ljude? Koga briga da se time bavi? Demokratija u stanovanju identična je kao ona na najvišem nivou. Ako bojkotujete izbore, nema da se bunite zbog prinudne uprave. To vam je – što vam je, i kada neki nepoznati čovek sa funkcijom prinudnog upravnika kaže da je danas red na vaš stan da lopata ispred zgrade, uzmete pa čistite. Državni udar u jednoj zgradi bi bio interesantan eksperiment kada krene primena zakona, jer, zamislite samo tu snagu konačno udruženih stanara, sa opozicijom koju čine žena upravnika, baka koju je oslobodio čišćenja i neki mrgud koji po pravilu mrzi birokratiju.

Koliko je nama stalo do privatnog prostora, toliko je i onima oko nas. A ako delimo i zajednički, moramo da nađemo način da funkcionišemo zajedno. Prva lekcija iz građanskog prava mogla bi da se uči upravo na zgradama. Prinuda je mehanizam za disciplinovanje, ali, složićete se, koji odrastao čovek voli da ga neko vaspitava? Potrebno je tek malo truda i zalaganja zajedno sa komšijama, pa da svima bude dobro, zar ne?

Dobro jutro!

1

(Foto: www.haoss.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s