Ustanak (14. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

STAROMODNA CRTICA

Sve češće smo svedoci brzih promena u našim gradovima. Što je nekad omrklo na nekom mestu, često nije osvanulo. Stare zgrade ustupaju mesto novim. Lokali preko noći niču i gase se, a o starim kafanama da i ne govorim. Sve je manje onih sa kariranim stolnjacima i kuvanim jajima na stolu – gotovo da ih i nema. Imam utisak da sada volimo neke sasvim druge kolače. Radije se služimo čiz kejkom i mafinima nego tulumbama i baklavama. I ratluk uz kafu se ređe vidi. Da ne pominjem bozu i salep koji su kod nas, praktično, iskorenjeni. Slično je i sa nekim do skora uobičajenim, a najednom, zaboravljenim jelima – svinjskom glavom u škembetu, sarmicama u jagnjećoj maramici ili škembićima. Iako ima znalaca koji će ih pronaći u pojedinim lokalima, njih ipak moramo svećom tražiti. Ne znam da li su se to promenili ukusi ili su nam nametnuti neki novi trendovi, ili i jedno i drugo. Kada anktetirate ljude o njihovom ukusu, najčešće je svima omiljena italijanska kuhinja. Jeftina je i ukusna. Takva je i kineska. Zato nije čudo što ovi restorani niču kao pečurke. Očigledno, ne samo zato što ljudi vole ovu vrstu hrane već i zato što je držanje ovakvih restorana isplativo. I, ubrzo shvatamo da najčešće konzumiramo ono što se najčešće nudi, lični ukus kao da, sve češće, ostavljamo po strani. Još jedna promena koja je sve prisutnija je konzumiranje s nogu. Da li smo toliko počeli da volimo brzu hranu ili smo se jednostavno navikli da jedemo usput… Uzimamo porudžbinu kroz šuber i, zadovoljni, idemo dalje s kesom „za poneti“. Iskreno govoreći, ljudima je sve manje stalo i do etikecije za stolom. Više nisam sigurna da li je to dobro ili ne, da li je to stvar izbora ili realnost koju treba prihvatiti…

Dobro jutro.

1

(Foto: www.juznasrbija.info, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s