Ustanak (17. decembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Kad je jutro, a kada dan?

Jeste li razmišljali kada nekom kažete dobro jutro, a kada dobar dan? To uopšte nije pitanje koje će rešiti sudbinu čovečanstva, ali sam jedno interesantno rešenje čuo pre dva dana, sasvim logično – u redu u pošti!

Elem, kod Engleza je to rešeno na sledeći način – od šest izjutra do podneva je „dobro jutro“, sledi „dobar dan“ između 12.01 i 15.30, pa onda „dobro veče“ od 15.31 do 20.00, i, konačno, možete da koristie u pozdravu i „laku noć“ od 20.01 do iza ponoći. Doduše, imaju i oni varijacije – uglavnom za period od podneva do večeri, ali to je sada manje bitno.

A, kako je to kod nas. Zapravo, nikada nisam čuo neko precizno rangiranje, a i deluje mi malo veštački – evo, leti sunce izlazi ranije, pa je logično čak i u pet sati reći „dobro jutro“, a ne čekati tačno šest, i tako dalje, i tako bliže.

No, u pomenutoj pošti sam zatekao sledeću situaciju – baka dolazi na šalter da podigne penziju, i kaže poštaru „dobro jutro“, a on njoj odgovara sa „dobar dan“. – O, – kaže baka, – ti si već popio prvu kafu čim je tebi počeo dan!

I, eto objašnjenja. Dok ne popijete prvu kafu – to vam je „dobro jutro“, posle prve kafe sledi „dobar dan“. Ko vam je kriv ako pijete čaj pa vam ovo i dalje nije jasno!

1

(Foto: www.jeremychin.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s