Ustanak (24. decemabar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

Globalno pretopljavanje

Juče sam prošetao na povratku sa radija. I, dok sam prelazio preko Brankovog mosta, video sam momka koji se šeta u kratkim rukavima. Sasvim uobičajeno za 23. decembar! Desetak minuta kasnije, gledao sam krošnje stabala prepune lišća. Naravno, velika većina je potamnela i sprema se da opadne, zanemarujući činjenicu da je već zima, a da lepo vaspitano drveće to radi na vreme – u jesen! Međutim, moglo je da se vidi i poneko prilično zeleno lišće.

I tako, svi pričaju o globalnom otopljavanju, neki negiraju njegove posledice, neki pokušavaju da donesu zakone i da nas „ohlade“ pre nego što visoke temperature naprave štetu koju nećemo moći da ispravimo. Naravno, neke stvari se dešavaju i mimo naše volje – setite se zima 1970-ih, kada je sneg u novembru bio uobičajena pojava. Ili, s druge strane, kada vam na televiziji kažu da je u Srbiji najtopliji dan i da je oboren rekord iz 1920-ih.

Dakle, blago onima koji negiraju ono što se dešava oko njih. Juče sam i ja bio jedan od njih. Zakopčan do guše išao sam i išao, shvatao da se sve više znojim, ali zabavljen razmatranjem globalnih ekoloških problema nisam učinio ništa da prvo sebi pomognem. Da se, bar, raskopčam. Što me navodi na razmišljanje da li sam ja pravi materijal za ispravljanje krivih Drina. Ili da podložim i ja neku vatricu. Da se ogrejem ko čovek na ovom neplaniranom plusu.

1

(Foto: thetruenews.info, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s