Uranak (27. decembar – Crtica)

piše: Vanja Savić

 

Skoro je na televiziji bila emisija sa temom usvajanje i hraniteljstvo, a posle nekoliko dana i priča o samohranim roditeljima. Osetljive teme u svakom smislu i jako je teško bilo šta reći i ostati ravnodušan. Uvek sam za to da se dete koje je napušteno i samo, nađe u domu porodice koja voli decu, ima mogućnosti da uz pregršt ljubavi, pruži tom nejakom stvorenju ono što mu je potrebno za normalan i zdrav život. Šta mi je zasmetalo? Činjenica je da se roditeljima oduzimaju deca jer su ostali bez posla pa nisu u mogućnosti da se staraju o njima. Nisu oni dali otkaz. Ne, oni su višak i nemaju mogućnost da se zaposle. Tu privilegiju imaju rođaci, poznanici, prijatelji onih koji o tome odlučuju. Da li ima ljubavi više u hraniteljskom ili u roditeljskom domu? Tok razgovora između gošće i voditeljke je tekao u pravcu novčanih primanja. Za svako dete koje je u hraniteljstkoj porodici, država odvaja određeni iznos novca koji se mora potrošiti na to dete, a iznosi više od minimalca koji mnogi primaju, i povrh toga nagradu, ili zaradu, hranitelju. To dete dok je kod roditelja, nema pravo na dečji dodatak, roditelji nemaju mogućnost da se zaposle, a nakon toga ima se za to isto dete kada se nađe u tuđem domu i čak se za hranitelja obezbedi plata. Logika? Ne postoji. Da ne shvatite pogrešno. Bilo koji vid nasilja, zbog kog dete mora da napusti dom u kom su mu roditelji, podržavam i nikada neću biti protiv da se to isto dete smesti na sigurno, ma gde ta sigurnost bila. Ali saznanje da se deca oduzimaju roditeljima ili samohranim roditeljima, jer iz nekog razloga trenutno nisu u mogućnosti da deci pruže sve što im je neophodno, me u najmanju ruku zabrinjava. U jednom trenuntku, gošća je rekla da je to lep način zarade. Iznos koji su spominjale, kada bi podelili na tri porodice i ostavili decu kod svojih roditelja, bilo bi mnogo više osmeha na licu dece. Dajte nam mogućnost da radimo i zaradimo, neće biti potrebe za polovinom dece koja čekaju na hraniteljsku porodicu. Postoje mnoge porodice koje imaju i posao, novac, ime, decu, a ja im ne bih dala ni orah da mi čuvaju. Probajte takvoj porodici da dođete na prag i kažete da tom detetu treba ljubav, toplina, pažnja i predajte ga drugoj porodici na čuvanje. Nešto ja tu ne shvatam baš najbolje, a vi?
Dobro jutro.

1(Foto: www.pinterest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s