Ustanak (1. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Da li ste primetili da se u poslednje vreme na autobuskim stajalištima u centru grada mogu videti različite reklamne poruke? To je u redu, verovatno se na taj način GSP snalazi da nadoknadi gubitke zbog smanjenog broja plaćenih karata. Međutim, ono što nije u redu, jeste to što na tim istim stajalištima nema vidno okačenih pravila ponašanja putnika u vozilu. Umesto što glasno telefoniramo, ne ustajemo starijima, guramo se, galamimo i svađamo se noseći glomazne torbe i saksije, trebalo bi da pre nego li kupimo kartu u uđemo u autobus razmislimo da li se razlikujemo od onih koji nam smetaju. Na tim ljudima je da suočeni sa našim finim, kultivisanim ponašanjem, menjaju vlastito bez prinude i straha od visokih kazni. Izgleda da će i nova zakonska regulativa uskoro promeniti mnogo toga kad je u pitanju stanovanje, javni i kućni red, život uopšte. Imaćemo obavezu da brinemo o svojim stambenim objektima, da budemo civilizovani, i da svojim bahatim ponašanjem zauvek kažemo zbogom. Neće to moći preko noći da se promeni, ali država zna za to kako ubrzati promene. Kažnjavaj i ne nagrađuj. Nismo mi toliko fini da poštujemo ono što nam vlast naloži, nego će nas u red opet dovesti zaprećene visoke novčane kazne. Sve dok se ne promenimo u glavi, ništa od toga da smo s jedne strane građani a sa druge nepismenje seljačine iz Prćilovice. A do tada kao do Soluna, trebaće nam bar tri somuna ali bez deset sa lukom pride. Dobro jutro!

1

(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s