Ustanak (4. januar – Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

 

Kukali smo da nema snega. Počeo je da pada stidljivo, u subotu veče. Pahuljice, one prve, zatekle su me u uobičajenoj šetnji. Nije to ništa ozbiljno, pomislio sam. Smatrao sam to sporadičnim incidentom koji samo pokušava da nam donekle dočara vreme u kojem živimo. Mislim na metorologiju, sneg sa politikom nema veze. A u stvari možda i ima? Došavši kući, primetio sam da sneg polako postaje sve ozbiljniji, a cikotanje po društvenim mrežama i smajlići ušuškanih obožavalaca zimskih radosti sve intenzivniji. Radost zbog prvih pahulja nisu osetili oni koji su dužni da naše saobraćajnice čiste i održavaju u prohodnom stanju. Znali su po prognozi, da će ovo biti suv i uporan sneg, s kojim nije lako izaći na kraj uprkos savremenoj mehanizaciji i brojnom ljudstvu. Vetar je saveznički pomagao snegu da nas opet iznenadi u januaru. Iako je bilo najava da su sve službe spremne sve se to nekako samo od sebe demantovalo u funkcionisanju života. Osetili su to putnici gradskog prevoza jer su autobusi išli sporo, a ponegde su vozači i odustajali od dalje vožnje na uzbrdicama koje nisu mogli da pređu a da ne ugroze živote. Pucale su vodovodne cevi, pucali osigurači od prekomerne potrošnje struje, radijatori su uglavnom funkcionisali ali čišćenje ulica ne baš, bar dok su trajale padavine. Putari su pokušavali su da rade svoj posao, ali bez velikog uspeha jer su nam glavne saobraćajnice ostale takoreći u istom stanju kao da ih nisu ni čistili. Oko zgrada je bilo belo, idilično, a oni što su pozdravljali dolazak snega pa makar i posle Nove godine, nisu primećeni sa lopatama, metlama ili bilo kakvim drugim rekvizitima za uklanjanje snega. Mi, građani, osim što se radujemo snegu, i veselo ga posmatramo iz tople sobe, kroz prozor, imamo obavezu i da isti očistimo. Sve je to precizirano u aktima koji se tiču naših građanskih dužnosti. Najlakše je držati se računara i tu beskrajno kritikovati javne službe kako ne rade svoj posao. U redu je da kritikujemo ali hajde da svako od kritičara uradi nešto za sebe ili svoje komšije, onda neka to fotografiše i pokaže na mrežama kako je moguće biti odgovoran. Možda iz takvih iskustava nešto nauče i naše službe uvek spremne za sneg u januaru, ali tek kad prestane da pada.

Dobro jutro!

“I came across the snowman whilst walking in Hollow Ponds during the snows of February.”, Andy McQueen

(Foto: karenbarclay.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s