Ustanak (6. januar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Svima koji po pravoslavnom kalendaru i veri proslavljaju Badnji dan, želim da ga provedu u miru, ljubavi i blagostanju. Svima nam baš toga i treba. Da se više okrenemo onome što je već lepo, stabilno, inspirativno i dobro u našem životu. Jer, u ime vere, moćni se igraju na velikim pozornicama.
Povodom godišnjice napada, satirični časopis „Šarli Ebdo“ će danas na naslovnoj strani objaviti karikaturu bradatog Boga u krvavoj odeći s kalašnjikovom u ruci. Naslov koji će pratiti karikaturu biće: „Jednu godinu kasnije, ubica i dalje hoda“. Sutra se navršava godinu dana od napada na redakciju ovog francuskog satiričnog lista, kada je ubijeno deset članova redakcije, kao i dvoje policajaca. Ovaj broj biće štampan u milion primeraka, a
biće objavljena kolekcija karikatura petorice ubijenih umetnika, kao i nekoliko spoljnih saradnika.
Karikaturista Ris, glavni urednik lista, koji je teško ranjen 7. januara prošle godine, napisao je uvodnik u kojem se zalaže za svetovnost i kritikuje fanatike i one koji su želeli smrt lista koji se „usuđuje smejati veri“. U uvodniku takođe piše da „uverenja ateista i laika mogu pomeriti i više planina nego vera vernika“.
Ovo je, kao i sve što je do sada list „Šarli Ebdo“ radio, veoma provokativno. Mogle su se čuti i pročitati priče kako je i taj prošlogodišnji napad isceniran zbog dizanja tenzije i opravdavanja „intervencija“ Zapada, ali o tome nemam dovoljno znanja i dokaza da išta tvrdim. Znanje i dokazi su temelj nauke, tako kaže i čuveni Montipajtonovac Džon Kliz, koji sa stilom kritikuje verski inspirisane odluke republikanskog dela američkog Senata.
Međutim, ovaj svet kao da ne razume suptilne poruke, već samo šokantno, glasno, preteće, provokativno. A to, nije naša borba. Previše je jasno šta bilo koja vrsta moći uradi čoveku. U srži vere, pa i dobrog kućnog vaspitanja jesu ljubav i poštovanje. To je ono čemu se nadamo i šta želimo, ako vidimo svet kao mesto gde možemo da opstanemo.

Dobro jutro!

1

(Foto: myrepublica.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s