Ustanak (15. januar – Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 
Svakoga dana u poštansko sanduče mi stigne neka akcijska ponuda. Najviše se reklamiraju televizori, laptop računari, veš mašine, mobilni telefoni. Sve ono što se ne jede. Nemamo para ni za hranu, samo nam je prifalila tehnika, rezonuju mnogi. Šta je kupljeno, kupljeno je pre početka svetske krize, sada preostaje da se krpi šta se krpiti može. Međutim, u slučaju da nešto od tehnike zakaže, teško je pronaći kvalitetan i jeftin ovlašćeni servis. Tamo će prvo proveriti da li je uređaj u garantnom roku. Ako nije, e onda, sprem’te se sprem’te. Pošto tehnologija napreduje velikom brzinom, rezervni delovi brzo ispadaju iz ponude na tržištu jer ih zamenjuju novi, ne i skuplji, ali svakako neupotrebljivi za uređaj star više od pet godina. Običan kupac u Srbiji je navikao da mu tehnika traje decenijama. To sada nije slučaj, čim prođe garancija, najisplativije je kupiti nov uređaj. Opravka ponekad košta duplo skuplje nego uređaj sličnih karakteristika. Zašto se čudite što se danas veš mašina prodaje za manje od dvadeset hiljada, kompjuter takođe, čak su i neki modeli televizora slične cene, a nekada je cena pomenutih aparata bila skoro hiljadu počivših dojč maraka. Bez nerviranja i bespotrebnih rasprava u servisima, najbolje je držati se garantnih rokova, a čim oni prođu računajte da od opravke korist videti nećete. Bitan je dizajn, kvalitet više nije u prvom planu. Po računici proizvođača čiji su pogoni na brodovima koji plove, ako bi proizvodili kvalitetne uređaje, onda bi bez posla ostali već za par godina. U servisu će vam uredno naplatiti pregled uređaja ako nećete da ga popravite, a spremni su da insceniraju preveliku cenu opravke samo da biste odustali. To čine jer im se ne isplati da naručuju deo koji je pojelo vreme, a opet ne žele da gube tih par stotina dinara koliko košta dijagnostika kvara. Zato, dok radi, radi. Kad ne radi, ako nije u garanciji, najbolje je izbeći servise u širokom luku. Lakše je poštedeti se nerviranja, a i podići keš kredit. Uđeš, izađeš, pa se posle na odloženo češkaš. Do nekog sledećeg kvara i nove kupovine.

Dobro jutro!

1

(Foto: imanicoppola.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s