Uranak (23. januar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Da li je pračovek grickao nokte kad dugo čeka na ulov sledećeg obroka, pućio usne da bi dobio komplimente, imao bolove u leđima od dugog sedenja? Slobodno možemo da pretpostavimo da nije. Da li je to evolucija ili problematika modernog života, mišljenja su zaista različita. Čak i među naučnicima, koji su opet ovih dana izašli sa krajnje čudnim predviđanjima u koga, ili u šta, je moguće da ćemo evoluirati.

Čovek budućnosti će neminovno biti primoran da se prilagođava svetu koji ga okružuje, a koji se neprestano menja, pa naučnici predviđaju tri scenarija po kojima bi ljudsko telo moglo da se promeni, u zavisnosti od toga da li će živeti ispod vode, u uslovima ledenog doba ili u svemiru. Tako, mogli bismo ili da razvijemo škrge, peraja, izgubimo dlake i dobijemo mačje oči. Ako nastupi ledeno doba, kažu, zbog malo izlaganja suncu, koža će biti bleđa, telo krupnije zbog „prirodnog termoizolatora“, i, na nesreću mnogih, odlakavićemo načisto! Ako zbog neke kataklizme budemo prinuđeni da kolonizujemo svemir, zbog prilagođavanja novoj gravitaciji, naučnici kažu da bi nam se možda ruke i noge produžile, a pošto ćemo se tamo verovatno hraniti na slamku, vilica i zubi bi se smanjili, kao i naše telo, jer ne bi bilo prirodnih predatora, pa da moramo da se veličamo.

Videh i simpatičan komentar na ovu temu: – Za početak, očnjak će se transformisati u „blue tooth“. A lice u „face“. Hodaćemo „step by step“, a konunicirati putem „voice control“ i „chat“ opcija. Ruke će nam zakržljati i bićemo „Hands free“. A posle smrti večno ćemo uživati na „cloudu“, naravno, „offline“.

Šta vi mislite o ovome? Budući da su razvoj, napredak, prilagođavanje svih i rad na boljem životu negde utkani u svaka i svačija predizborna obećanja, u šta ćemo mi evoluirati? Male bledunjave ljude, kojima slaba vilica od malo priče ni ne čuva više obraz, koji ne umeju da koriste ruke, sem palčeva za aktivizam na internetu? Ta budućnost je bliža, mnogo bliža, njoj se treba posvetiti.

Dobro jutro!

1

(Foto: forum.krstarica.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s