Ustanak (25. januar – Crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Daleke 1904. godine izašao je prvi broj lista „Politika“, jedne od najstarijih informativnih dnevnih novina na Balkanu. Tada je izlazilo 90 listova u Srbiji, od kojih 72 u Beogradu. „Politika“ se tada pojavila kao nestranački list, demokratski orijentisan.
Nisam sigurna koliko listova i časopisa imamo danas. Pojavljuju se novi, neki se gase. Kada pogledate kiosk, sve se šareni od naslova i fotografija. Ali, nisam sigurna ni koliko novina ima među njima.
Pre neki dan na kiosku slučajno pomerim štos nekih novina. I krenem da ih vratim, ali mi zabrinuta prodavačica kaže: „Nemojte, ja ću. Sve novine imaju svoje mesto, znate, to se plaća, pa moramo da vodimo računa.“ I, pogodite koje novine zauzimaju centralno mesto? Ako su to uopšte novine.
Možda smo se navikli na kočijaški rečnik u štampi. Možda i nismo. Čitam neke naslove, u kojima se neko naziva “budalom”, “kanalizacijom”, gde se bez pardona tvrdi da je neko ukrao, slagao, prevario, a o silikonima koji kipte na sve strane da ne govorim. I nešto se mislim, a ko je to navikao na ovakvu medijsku sliku?
Ne znam kako je izgledala štampa na početku 20. veka kod nas. Ali čekam da se pojavi neki novi Ribnikar, i počne da izdaje novine u kojima će se pisati možda književnim jezikom.

Dobro jutro!

1

(Foto: forum.avaz.ba, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s