Ustanak (27. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

U senci proslave Savindana, za početak drugog polugodišta najavljen je štrajk upozorenja kojim prosvetari ističu svoj loš položaj, materijalni ali i društveni. Mi ih smatramo nepravednim zbog ocenjivanja, ali i nemotivisanim da rade, da i dalje predaju po zastarelim metodama, dok uveliko teče informatička revolucija ko zna koje generacije. Oni su nam krivi što od dvesta dva studenta beogradskih fakulteta, njih preko sedamdeset odsto ne zna da napravi tabelu u Ekselu ili osnove pravopisa. A šta mi kao činimo za njih? Ništa. Država im na vreme isplaćuje umanjene plate uz koje mogu da se oblače u sekndhend šopovima, plaćaju račune, kupuju najjeftiniju hranu, izdržavaju porodice i školuju decu u istom sistemu obrazovanja kojem sami pripadaju i kojim, kao i mi, nisu zadovoljni. Nije svejedno kada im na pešačkom prelazu zatrubi neotesanko u džipu koji je do skora bio njihov učenik, i to najgori. Sve to gledaju nemoćno, povremeno srećni kad im zapadne neka kašičica meda koju sindikati iznude od vlade. Poslednjih godina tih kašičica skoro da i nema. Uzalud ljubav prema radu u prosveti, od nečega se mora i živeti.

Izvinite, ali, ovo već nekoliko godina unazad pričamo za školsku slavu. Da, pa šta? Je l’ ima neke razlike u statusu prosvetara? Svaka sličnost sa aktuelnim dešavanjima i onih od pre pet godina recimo, sasvim je slučajno namerna. Još jedna slava učenika i nastavnika je prilika da bar razmislimo o prioritetima.

Dobro jutro!

1

(Foto: pressrs.ba, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s