Ustanak (3. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Struja je jedna od važnih stavki u plaćanju mesečnih računa i večita glavobolja kod savesnih platiša. Oni koji se greju koristeći je, znaju koliko panike izaziva i sam pomen restrikcije, čak i najobičnije iskakanje osigurača. Dobro, imamo je srećom u dovoljnim količanama, jeste skupa, ali šta da se radi? Troši se, pa na kraju meseca mora i da plati. Tako misli sirotinja. A oni što su debelog džepa i masne pozadine, toliko su bogati da mogu da plate da ne moraju da plaćaju. Kako je to moguće? Lepo. Plate onima koji znaju kako može da se vara sa mernim uređajima i onda troše do mile volje ono što sirotinja štedi. Njih ne zanima kolika je cena struje, koliko traje interval jeftine struje,
ili koji uređaj ima bolju energetsku efikasnost. Ne bi ni mene, kad bih znao da mogu da trošim, a da ne platim. Među njima se kriju, nažalost za sada još uvek bez imena i prezimena, uspešni privrednici, elitni restorani, pekare, industrijalci, pevači, glumci, pa čak i po neki lokalni moćnik. Elita jednom rečju. Ne znamo im imena, jer je tako valjda po Zakonu o zaštiti podataka. U ovakvom slučaju, svesno bi valjalo prekršiti pravilo i javno objaviti kod koga je pronađen magnet na strujomeru, prespojeni kablovi ili već neki od načina za krađu struje. Iako iz elektrodistribucije koja je pokrenula akciju otkrivanja lopova poručuju da cilj akcije nije da se kaže ko to čini već da to ne treba da radi, ja bih ipak drukčije. Na to imam pravo jer kao potrošač, sigurno kao i mnogi, pokrivam taj lopovluk svojim parama. Veliki procent ukradene struje na godišnjem nivou daje za pravo da zatražimo da se sav gubitak EPS-a pokrije parama lopova i višim kaznama, čak i zapreti zatvorom ili oduzimanjem imovine. Ali, i pored toga, uvek će se onaj ko ima mnogo, snaći da plati izmicanje pravdi, a sirotinja i dalje neka štedi, ćuti i plaća – i svoju i tuđu struju. Daj bože da grešim.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.clipartbest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s