Ustanak (4. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Ovoga jutra pozabavićemo se jednim dopisom koji je uneo čitavu zbrku među roditelje, ali i nastavnike, to jest direktore škola u Srbiji. Sećate se da smo toliko puta pričali kako nam se deca nezdravo hrane, kako bi bilo dobro da prorade sve nekadašnje đačke kuhinje. Ukazivali smo i da nam mladi upućeni isključivo na kioske brze hrane. Kao da je to neko „odozgo“ čuo, ali nije dobro razumeo. U dopisu iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu koji je stigao u škole, a poslat je iz Ministarstva zdravlja, piše da „nije dozvoljeno da deca u škole unose pripremljenu hranu od kuće“. Umesto toga, roditelji treba da plate 5.000 dinara mesečno obrok u školskoj kuhinji. Ako uzmemo u obzir da kifla košta oko 30 dinara, a recimo mali jogurt oko 25 to znači da je za doručak potrebno najviše 60 dinara. Deca u školu idu u proseku 20 dana tokom februara. Ko ume da računa lako će da razume da je zasmrdela nečija zaprška. Ali kifla i jogrut nisu ta „zdrava hrana“. To je pecivo, a od toga ne „raste mozak“. Mada, moguće je da će za tih pet hiljadarki, lično Džejmi Oliver da napravi jelovnik za srpsku decu, natera ih da jedu zeleno, žuto, crveno i narandžasto baš kao što je to, sa ne mnogo uspeha, pokušao u londonskim školama. Ili, na primer, da Stevo Karapandža, sa svim onim posuđem što ga nudi preko telešopa, napravi neku gurmansku čaroliju za naš podmladak?

Da se sada uozbiljimo. Jedan direktor škole iz Beograda, s punim pravom smatra da ono što majke pripreme ne treba oduzimati deci. Uostalom, ko je još čuo da se neko otrovao od sendviča koji je pripremljen u maminom aranžmanu? Takođe, kome je u ovoj krizi palo na pamet da traži dozvolu da kiseli kupus u školi? Da, da. I to se dešavalo, pa onda nije ni čudo da nam neki ćata samo tresne propis „i po babu i po stričevima“. Sve će se na kraju verovatno vratiti na staro, jer ovo je nepojmiljivo i neodrživo u praksi. Uvek se kod nas gora zatrese, pa se rodi miš, a zatim neki veliki mačor dođe da tog istog miša potera svojim odavno buđavim sirom u mišolovku koju smo sami sebi postavili. Živi bili, pa platili. Dobro jutro!

1

(Foto: www.healthychild.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s