Ustanak (10. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Hajde da jutros malo požurimo. Umesto lenjog razvlačenja po krevetu, poskočimo rado i pozdravimo novi dan. Makar i na silu. Odlično bi bilo da iza sebe ostavimo namešten ili bar zategnut krevet. Jedan američki general koji se tokom godina karijere iznameštao vojničkih kreveta za sve pare, objasnio je da je to prva mala pobeda koju ostvarimo i predstavlja uvod za nove, tokom predstojećeg dana. Nije teško, samo treba poželeti. Mogućnost da ustanu iz kreveta i krenu napolje, bolesnici smešteni u bolnicama širom planete, žele više od svega ali… Ako su već tu gde su, onda postoji razlog zašto ne mogu ono što je nama zdravima moguće. Imamo hiljade želja a oni samo jednu. Jedna istina ali bolno otrežnjujuća kaže da je „ bolnica čula vise iskrenih molitvi nego crkva“. To je tačno, mada osim što je teško bolesnima, teško je i njihovim najbližima jer prisustvuju teškim fazama ozdravljenja svojih najmilijih. Gledati nekog bliskog kako pati, a u isto vreme osećati nemoć, nešto je najteže što snalazi zdrave kojima bolnica postaje svakog dana cilj, a dobre vesti od lekara jedina nada. Dobro je dok brinemo, mada ima slučajeva da se u bolnicama nađu deca, stari, ili teško bolesni kojima niko ne dolazi. Tužno ali, tako je. Lekovi, uslovi smeštaja, lečenje, briga i nega, sve je bolesnima sažeto u jedno pitanje: Da li će me se setiti? MI smo se setili, ovoga jutra, da je SUTRA Svetski dan bolesnika. Požurili smo da im, s namerom, da budemo prvi, poželimo brz oporavak i ozdravljenje. Želja nam je da to bude naša prva mala pobeda jutra. Biće to motiv da smelije krenemo u novi dan i da ga potrošimo osvajajući svoje male pobede slaveći što smo zdravi, pokretni i slobodni. Imate vremena do sutra da se setite ko vam je bolestan i gleda u plafon na nekom bolesničkom krevetu. Vama je lako i možete gde god hoćete, a tom nekom je želja samo da se sretnete ali na nekom drugom mestu, koje nije bolnička soba. Ako ovo dopire do nekog duhovnika, mogao bi da zamoli boga da usliši svim bolesnima tu jednu želju. Naše su hiljade želja u odnosu na tu jednu ionako manje vredne.

Dobro jutro!

6491-000082

(Foto: coldflu.about.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s