Uranak (14. februar – Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Od ranog jutra, širom Srbije, celim vinogorjem oriće se zveket kalemarskih makaza kojima će vinogradari prvi put orezati lozu. Takav je običaj danas, još od davnina. Veruje se da iz kuće treba poneti vina od prošle godine i zaliti svaku gidžu blagorodne loze da bi se vinograd oporavio od duge i hladne zime. Sveti Trifun će danas, po verovanju, zabosti u zemlju ugarak kojim će otopiti sav sneg. Ne znam kako će to biti u vreme kad iz čizama lako prelazimo u papuče, čak više ni u cipele. Prošetajte malo, i videćete mlade kako prkose zimi, koja je sve više proleće. Danas bi slobodno mogao da bude i srpski Dan pozorišta jer smo na današnji dan dobili svoje prvo, ono u Kragujevcu. Glumci i vino, nije to tako loša kombinacija, a usput, pominje se i Dan zaljubljenih koji će neki danas obeležeti buketom cveća ili nekom sitnicom, da njome potvrde pažnju koju gaje prema voljenoj osobi, samim tim i svoju ljubav. Gluma, vino, zaljubljivanje, sve je danas dobro došlo samo neka je u zdravlju i veselju. Samo da ne bude umesto glume šmira, umesto vina sirće, a umesto prave, večne ljubavi – neverstvo i laž. Onda nam uzalud sva prepucavanja oko toga koji dan danas proslavljamo. Neka samo bude originalno i svrsishodno, a šta će se slaviti, manje je važno. Mi smo bar poznati po uživanju u praznicima. Pa, neka nam ga, na!
Dobro jutro!

1(Foto: hr.tubgit.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s