Ustanak (15. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Da li dobro poznajete Srbiju? Baš svaki kraj, svako mesto, selo ili grad? Ako mi dozvolite, ja bih je uporedio sa nekom džangrizavom i hirovitom kupoholičarkom. Sudeći po istoriji, naša Srbija je u odnosu na druge slične države, jedna očuvana, negovana i još uvek neudata žena. Očuvana je zahvaljujući tome što smo godinama unazad počistili sve što se fabrikom ili industrijom može nazvati. Negovana jer su joj brojne oranice, šume, livade ili njive potpuno netaknute i očuvane za buduće dane. Doduše, malo su zapuštene, ali šta ima veze? I pravoj ženi se desi da joj zafali para za frizera, manikira, pedikira ili kozmetičarku. Voli da se zadužuje kao kada žena u najboljim godinama dobije kreditnu karticu pa istu isprazni u roku od nekoliko sati šopinga, a onda otplaćuje godinama samo kamatu dok glavnica duga ostaje netaknuta. U velikom tržnom centru, nazovimo ga Evropa, ta dama širom otvorenih očiju razgleda šarene dekoracije izloga u kojima je sve dostupno ali pod određenim uslovima. Prvo mora da se poplaćaju sve kazne i prekršaji koje je načinila, onda da dozvoli da joj se nepoznati muškarci muvaju po kuhinji sa sve oružjem i opremom, sama privede nestašnog rođaka da sasluša koliko je i za šta osuđen, a nije zgoreg da dozvoli povremene popise stvari, ukoliko se ogluši o vraćanje dugova koje je sama načinila pod nagovorom trgovaca. Na zapadu je za takve odavno kreirana ženska tašna koja se sama zaključava čim vlasnica nekontrolisano počne da je oslobađa od tereta koji nose kreditne kartice. Tašna nosi ime  iBag i opremljena je svetlećim led-diodama koje su povezane sa GPS-om u našem slučaju MMF-om. Čim vlasnica zaluta u tzv. „opasne zone“, gde prodavnice u tržnim centrima prosto mame kupoholičarke da zgreše, diode zatrepere. Ako kupoholičarka ignoriše te signale, tašna odmah šalje SMS poruku osobi od poverenja, najverovatnije Svetskoj banci, da se sprema velika nepopravljiva šteta nesagledivih razmera. Tašna je isprogramirana da se sama zaključa u osetljivim delovima istorije, a to su pauze od pregovaranja ili napuštanje istih. Kreatori ovog izuma smatraju da smo skloni nekontrolisanom i jogunastom ponašanju, pa nam stalno iznad glava vise tutori koji bi da sve drže pod kontrolom. Na jedno ipak nisu računali. Postoji period u životu žene u najboljim godinama kada lako pokaže nervozu pa samo tresne šakom o sto, naduri se, ili napiše pismo u kome istrese sve iz sebe da olakša dušu, a možda i savest. Jedino što to pismo retko ko želi da razume. O tome bi Srbija morala dobro da razmisli. Danas je Dan državnosti, neka je sa srećom šopingovanje!
Dobro jutro!

1(Foto: www.reklamnimaterijal.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s