Ustanak (16. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

I danas se ne radi. Praznik nam je, što ono kažu, “legao kao kec na desetku”. Proleće se razmahalo, skoro da je leto. Pljusak pa sunce, kao da smo požurili da iz februara preskočimo u početak juna. Zaista, svima se u ovo vreme negde žuri. Kao da smo zaboravili da malo usporimo, osetimo život punim plućima i posvetimo i ovo neradno vreme sebi i svojima. Zašto je tako, pitamo se, a odavno već znamo odgovor. Pare, novac, čekovne kartice, krediti, refinansiranje, dugovi, alimentacije, potrošačka korpa, računi za režijske troškove i da ne nabrajamo dalje. Dakle, traži se način da se zaradi ono što će se odmah potrošiti. Svi danas nešto traže i to s punim pravom. Dosta je zamlaćivanja ali i bajkovitog iščekivanja svetle budućnosti. Do sada nas je pritiskalo, ćutali smo, mislili da će proći, a pošto su nam uglavnom izneverena očekivanja, dok smo iščekivali dugo najavljivane godine kad će nam biti bolje, nije čudo da smo potpuno nezainteresovani za uživanje u čitanju, pozorišnim predstavama, filmskim premijerama, pikniku u prirodi ili druženju i prijateljima. Nezadrživo srljanje ostavilo je trag u toj meri da nemamo interes da pratimo dešavanja oko sebe pa se dani nižu, jedan za drugim, isti da u kolektivnom sećanju ne ostavljaju ništa upečatljivo. Potpuno smo potisnuli sve što košta i sveli život na zebnju od sutrašnjice. Okolnost da se protesti ne dešavaju kao onomad kad su goreli neki gradovi u regionu, ili ratovi u afričkim i azijskim zemljama predstavlja samo dokaz da smo mnogo umorni i da nam treba odmor od sadašnjice. Kolekitvno nam treba mesec dana praznika, grejs perioda za otplatu dugova, sedativa za spavanje, vitamina za podmlađivanje, kilometri peščanih plaža, ili vrhova snežnih planina, udobni i novi automobili, komforni stanovi, sedeljke sa društvom, odlasci u život ili na neku premijeru, dakle sve ono čega smo se iz nužde odrekli, a mnogo nam nedostaje. Onda bi mogli da kažemo da smo se odmorili i da možemo da suočimo sa opštim napretkom. Valjda nas čuju ovi odozgo. Nadam se, dok strepim.

Dobro jutro!

Happy And Sad Smileys Shows Positive Negative Emotions

(Foto: joemcgeeministries.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s