Ustanak (17. februar – Crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Pokvareni liftovi i prokišnjavanje krovova jer stanari ne mogu da se dogovore, trebalo bi da budu prošlost, bar tako obećavaju zakonodavci. Zakon o stanovanju trebalo bi da bude usvojen po hitnom postupku, pa će sve zgrade koje nemaju predsednike kućnih saveta dobiti upravnike. A nemaju ih jer stanari ne mogu da se dogovore. U nekim slučajevima, ni kako da poprave krov koji prokišnjava, ili lift koji ne radi. Iako im je svima u interesu da to poprave.
Prosto zvuči neverovatno kolika je nezainteresovanost nekih ljudi za bilo šta što je van njihovih vrata. Kao da njihovi stanovi nisu deo jedne veće celine, koja je, opet, na neki način, njihova jer žive baš tu. A to se vidi na svakom koraku. Ako neko postavi novu ljuljašku u park ili koš na igralištu, naći će se neko drugi ko će to da polomi. I nije mi jasan poriv da se uruši nešto što je deo zajedničkog prostora, našeg, u kome živimo.

S druge strane, zahvaljujući internetu, lako možemo da vidimo fotografije i snimke nekih mesta i gradova gde se stanari dogovore, pa posade zelenilo na krovu zgrade, ako je ravan krov, ili postave solarne ploče, pa svi imaju koristi od toga. I uvek se divimo takvim mestima i ljudima, i želimo da živimo baš tamo. Ali, to tamo zaista može lako da bude ovde. I to samo od nas zavisi.

Ne znamo kako će se primenivati novi zakon o stanovanju. Zakonodavci očekuju da će, pošto shvate da će morati da plaćaju novog upravnika zgrade, mnogi stanari shvatiti da im se više isplati da sami izaberu predsednika kućnog saveta. A možda bi baš ti isti zakonodavci mogli da razmlisle i o zakonu koji predviđa da se i kod nas na ravnim krovovima zgrada posadi neko zelenilo ili postave solarne ploče. Da ne maštamo o nekim lepšim mestima, već da od naše zemlje, grada, ulice, napravimo to lepše mesto.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.mojazgrada.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s