Ustanak (19. februar – Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Ako se osećate obespravljeno, ako mislite da ste siromašni, ako smatrate da je ugroženo vaše pravo na rad, onda nema razloga da ovaj dan ne započnete uz strpljenje za sve izazove koji su u ponudi. Bar do sutra. Tek sutra je Svetski dan socijalne pravde. To tako uzvišeno i pravedno zvuči, onako baš socijalno, ali samo kad se izgovori. Inače, velike vajde od tog datuma, uverili smo se do sada nebrojeno puta – nema. Dovoljan je pogled unazad i podsećanje gde smo bili nekada davno, a gde smo danas. Proizilazi da je taj dan trebalo da slavimo u doba stare države, kad smo još arčili samoupravljanje. Sadašnja država, od svih nezavisna, a opet od koje ništa ne zavisi, nije nam donela mnogo pravde.

Kad smo pre deset godina postali nezavisni od Crne Gore, koja je tako odlučila, mislili smo da ćemo početi nov početak. Ali, to se nije desilo. Definicija kaže da se socijalna pravda, između ostalog, zasniva na promociji borbe protiv siromaštva, pravu na rad, jednakosti polova i poštenim zakonima koji štite sve i daju im šansu da žive od svog rada, dostojanstveno i zadovoljno. Socijalna pravda ne poznaje nepotizam, ili zapošljavanje – daleko bilo – preko stranke. U Srbiji većina živi teško, sem ako izuzmemo nekoliko procenata onih koji ne razmišljaju kako će od prvog do trideset i prvog u mesecu. Oni se uvek već nekako snađu. Socijalna pravda je i dijalog, međutim, kod nas je to sve u sferi nemuštog znakovnog jezika, a sve zarad onih kojima je uvek najbolji ulov bio u mutnom.

Dok traje kampanja, sve stranke od reda će nam obećati sve što priželjkujemo. To im je lako jer ćemo, kao i do sada, u sve poverovati. Držaće nas nada u bolje dane od proleća, leta, jeseni ili zime neke od narednih godina. Verovatno neke sledeće, ali izborne. Uostalom, tek je sutra Dan socijalne pravde. Strpite se malo, bar do tada.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.aboluowang.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s