Ustanak (24. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Srbija je napokon izvukla sedmicu. U stvari, to se dogodilo srećniku koji je LOTO listić uplatio u jednom objektu na Novom Beogradu. U pitanju je nešto više od 50 milona dinara ili oko 420.000 evra. Zamislite samo da ste vi srećnik koji od sutra može da računa na tolike pare. Samo trenutak, čekajte malo. Prvo, porez državi koji će da skine sa ovog računa bar 80.000 evra, i ostavi dobitniku sitniš od 340.000 evra nabaciće kiselinu u ustima. Nije to tako malo, kad se čovek preračuna, ali zakon mora da se poštuje. Šta se može da kupi za ostatak para? Kako taj novac „oploditi“? Da li je moguće da se za narednih godinu dana utrostruče? Moguće je, ako se bavite trgovinom, bilo onom bakalničarskom bilo pijačarskom ili nekom trećom, svejedno. Kod nas je sve tri puta skuplje. Rezon trgovaca je da ako ne zarade dva puta onda nisu ni trebali da trguju. A možda kupovina nekretnine, automobila ili neke propale fabrike? Ili možda neka od neprodatih medijskih kuća, ako su uopšte zaostale posle privatizacije? Teško, jer ako se odličite za kupovinu stanova za izdavanje, moguće je da zarobite sve pare kupovinom tri stana na dobrim lokacijama, uz mogućnost da mesečno zaradite oko hiljadu evra. Godišnje je to dvanaest hiljada, što znači da treba skoro pa tridesetak godina da se uloženo vrati. Sa automobilima je možda isplativije, taksi služba može sa svojih 30 automobila, pod uslovom da dobije dozvolu za rad i to isključivo u Beogradu, da zaradi godišnje oko 20.000 evra neto, bar tako mi kažu neki taksisti. Znači da bi se samo uloženo vratilo treba minimum 15 godina. Mnogo za nestrpljivog srpskog preduzetnika koju zaradu hoće sad ili još bolje – juče. Ko će da čeka toliko? Od medijskih kuća možete da očekujete samo gubitke bez šanse da se uloženo ikada vrati. Tačka. Propala fabrika? E, to je još gore rešenje od medijske kuće. Da su valjale, odavno bi bile prodate za jedan evro. Pa šta onda čovek da radi sa tolikim parama? Trange-frange ekonomija, ili tašna-mašna preduzeće? Neka razmišljanje na ovu temu bude danas vaša, pa i naša slatka razbibriga.
Dobro jutro!

Money and plant. Hand holding euro coin.

 

(Foto: www.sealab.gr, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Ustanak (24. februar – Crtica)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s