Ustanak (25. februar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 
CRTICA OPASNA PO ŽIVOT I DŽEP

Da li ste član biblioteke? Jeste? Nema šta, pohvalno je to što volite da čitate. Jer, ima u bibliotekama, osim tišine, i drugih lepih stvari – knjiga, pre svega. U svim bojama i oblicima, sa različitim papirom, ilustracijama, i sadržajem, s prašinom i bez prašine.. Za svakoga ima ponešto. A da li ste razmišljali o tome koliko ovo zadovoljstvo može biti potencijalno opasno? Ono, kao, ne vratite knjigu na vreme, pa vas kazne, pa vam se nakupe penali, pa vas pošalju na sud, a vi niste u zemlji i ne odazivate se, pa dolaze da vam plene stvari. Deluje neverovatno. Ipak, pre skorog vremena baš kod nas, jednom našem sugrađaninu desilo se sve tačno po ovom scenariju. Ko bi rekao da sve to može čoveka da snađe zbog toga što nije na vreme vratio knjigu o Juliju Cezaru. Čovek se nije na vreme odazvao biblioteci jer živi u inostranstvu a u međuvremenu su penali zbog toga što knjiga nije vraćena stigli do 12.000 dinara. Kada je naredni put došao u Srbiju, dotični gospodin je platio pomenutu sumu i vratio knjigu u biblioteku, ne sluteći da to što je izmirio obavezu i dug, treba da prijavi nadležnom sudu. Naime, biblioteka ga je kao izuzetno nesavesnog člana prijavila, pored toga što je i na njegovu adresu poslala ko zna koju po redu opomenu i podatke o pomenutom neizmirenom dugu. Junak ove priče, dakle, bez predstave da ovim povodom treba da se obrati bilo kome osim biblioteci, odlazi nazad u inostranstvo. Bibliotekari smatraju da nije njihov posao da sudu prijavljuju da je slučaj rešen, i tako su jednog dana sudski izvršitelji, bez informacije o tome da je dug izmiren, obili stan neodgovornog člana biblioteke i zaplenili mu deo imovine… Zato dobro pazite kad brljate po bibliotečkim rafovima, da ne zabrljate malo žešće u životu.

Dobro jutro.

??????????

(Foto: tufsreception.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s