Ustanak (26. februar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Volimo da gledamo akcione filmove, holiduvski blokbasteri prepuni krvoločnih scena koje mame pohvale za vratolomije, efekte i zabavne rečenice koje su zaštitni znak glavnih junaka. I domaća kinematografija je prepuna filmova sa ratnom tematikom i nasiljem. Doduše, tok filmske priče najpre kontrolišu scenarista i reditelj, a čak na poklon dobijemo i romantičan završetak, duhovitu poentu i preživelog junaka.
A kada je scenarista svetska sila, reditelji možda i nepotpisani, a scenografija ratno područje, ali pravo, stvari su ipak nešto drugačije. Vazdušni napad na Islamsku državu u Libiji, kada je Amerika bombardovala bazu u kojoj su bili i dvoje otetih srpskih diplomata, Slađana Stanković i Jovica Stepić, jedan je od tih „rijalitija“ koje pratimo ovih dana. Unutarpolitička i spoljnopolitička napetost se nadmeću, ali pobednik, kao i u romantičnim komedijama, uvek se zna. Mi smo mali; epizodne uloge koje boje ovu priču. A čak i tu ulogu ne igramo dosledno i nismo ušli u karakter. Ako je istina da su oni i pre toga u nekoliko navrata bili ugroženi, a niko iz Ministarstva spoljnih poslova nije reagovao, onda je vreme za Zlatne maline. A istina je kao i kolateralna šteta. Uvek je potežemo kada je to u interesu spasavanja, ne obraza, ne života, ne države, nego mandata. Mi, gledajući film, vidimo i ono što je tajna za neke u priči, pa nam nije jasno zašto se sve to ne završi i mnogo ranije. Kao što filmadžije onda ne bi zaradili na svom delu, e, to je sličnost i sa ovim „rijalitijem“ – da se sve zna i sve ispriča kako je zaista u korenu, tepih bi se izmakao mnogima. Zato bih samo volela da, ovoga jutra, pre nego što započnemo dnevne obaveze, samo na trenutak promislimo o svojim ulogama. Kasting je često loš, svađamo se sa rediteljima, ali moramo da shvatimo da, ipak, i naš potpis stoji na odjavnoj špici. Neka vredi.
Dobro jutro!

5

(Foto: english.alarabiya.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s