Ustanak (3. mart – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Od kada postoji školstvo kod nas, uvek se razmišljalo kako može da bude reformisano, ako ne poboljšano, ono makar izmenjeno. Sveti Sava, Dositej, Avram Mrazović, Šuvar, Montesori, pa u poslednje vreme dualno obrazovanje, svako je imao nekakvu ideju kako da se najbolje stvaraju pametni i sposobni naraštaji. Evo, mi smo budni ovako rano ujutru, uobičajeno se o poslu priča da počinje pre podne, a zašto ne bi i svaki đak „radio od 9 do 5“?
Ovako može da se opiše novi predlog Ministarstva prosvete – deca bi u školu išla samo pre podne.Uvođenje jednosmenskog rada u školama predviđeno je strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine i za to nema zakonskih prepreka. Ovakav sistem rada se već i organizuje u određenom broju škola, a one koje imaju rad u dve smene moraće u naredne četiri godine da se prilagode.
Ovakav način rada bi, kažu, učenicima omogućio da svoje dnevne školske obaveze završavaju dok su u školi. Možemo da zamislimo šta bi to značilo za infrastrukturu većih gradova, sem ako se ne osmisli posebna gradska linija prevoza samo za đake. Uvek su dve strane medalje, a zanimljivo je što sada psiholozi, stručnjaci, pozdravljaju ovu ideju, iako se prošle godine podržavala priča kako tinejdžeri imaju izmenjen bioritam, i škola bi u kasnijim razredima trebalo da počinje oko 10 časova najranije. Svi znaju bolje od same dece. Ko njih, pa nešto i pita, ako nije za ocenu? Zašto ne bi neko talentovano osmogodišnje dete ponekad slušalo biologiju sa petacima, ako ga posebno zanima morski svet? Zašto se intelektualno ukalupljuju čim popune prijavu za upis u osnovnu školu? Zato što je nekom drugom tako lakše. Isto je i sa ovom idejom. Neko će uvek da je „pozdravi“, ali suština formiranja mladog čoveka koji ume da misli i povezuje stvari, bude kreativan i hrabar i istrajan u tome, ne znači da će biti uspešnija ako nam sva omladina bude išla u školu pre podne. Živi bili pa videli. Jedinu dobru stvar koju odmah vidim u ovome, je da, kao što su i moji roditelji sa dvoje dece imali često zabunu, pa budili ujutru za školu onog ko ide popodne, više toga neće biti.
Dobro jutro!

Standing out from the crowd at school

(Foto: www.friendshipcircle.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s