Ustanak (9. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Poplave u Srbiji ponovo su dovele do evakuacije pojedinih građana iz ugroženih domova. Kuće, iako potopljene, u glibu, lak su mamac za vešte lopove i kriminalce koji preko mulja, ali bukvalno, iznose sve što se izneti može i lako utopiti na crnom tržištu. Zato je policija rezervisala ljudstvo koje čuva napuštene kuće da se ne bi, kao pre dve godine tokom poplava, dešavale krađe. Međutim, postavlja se tu nekoliko pitanja. Šta ako neko od policajaca recimo, počne da zloupotrebljava svoj položaj pa sam umesto čuvara odluči da postane lopov? Šta sa recimo nekim ko prilikom pretresa stana nekog kriminalca krišom, neovlašćeno pokupi neku dragocenost? Ili, možda zbog dvadeset evra mita zažmuri na oba oka prilikom uočavanja nekog saobraćajnog prekršaja? O takvim i sličnim slučajevima opširno je pisala naša štampa najavljujući akciju Sektora unutašnje kontrole u MUP-u, kojom će se stati na put nesavesnim pojedincima, pripadnicima policije. Cilj je prevencija a ne hapšenje policajaca, tako kažu nadležni. Znači, kad policajac recimo zaustavi vozača on ne zna da li je pred njim građanin ili pripadnik unutrašnje kontrole, kažu iz Ministartstva unutrašnjih poslova. Dobro, hajde da zamislimo da je svim policajcima sišlo srce u pete zbog operativaca Sektora unutrašnje kontrole u MUP-u, ali kako da država izađe na kraj sa reketašima iz javnog sektora koji kinje ono malo privatnog sektora sramnim mitom od recimo 300 evra, kao pre neki dan. Jedna, sada već bivša, inspektorka je osumnjičena da je umesto da kontroliše da li ima neprijavljenih radnika, u jednoj fimi tražila i dobila mito. Zahtevala žena, može joj se, verovatno joj nije prvi put. Ne smem ni da pomislim koliko sličnih njoj i dalje slobodno krstari Srbijom u ime države i skuplja buđavi kajmak od onih koji joj između ostalog i porezom obezbeđuju redovnu platu. Ona je sad je u pritvoru, i ako bude pravde, ta se više neće hvatati državnog posla a ni beneficija položaja koje on nosi. Da li moramo u svim oblastima da formiramo Sektor unutrašnje kontrole? Moramo, jer smo mnogo zabrazdili. Sve se promenilo, pa i mi. Sad smo izgleda došli do faze „daj pare, daj pare“ pa dok traje, traje. Neće valjda dugo tako. Ima nade, nadam se. Dobro jutro!

1

(Foto: budapestbeacon.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s