Ustanak (10. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Kažu da je zdravlje najvažnije. I ja to često kažem. Čak i kad najdražima upućujem čestitke za rođendan, ja prvo pomenem zdravlje. A opet prvi sam u redu onih koji čekaju da ih nešto strefi jer nisu blagovremeno vršili kontrolne preglede. Prvo me mrzi da odem u Dom zdravlja. Drugo, ne mogu da podnesem onaj pogled ispod obrva na šalteru gde me prvo odmere od glave do pete, a onda vrše takozvanu trijažu. Jeste, to je istina. Na šalteru traže sve stare analize da bi dežurna sestra odlučila ko će, kada i gde da me pregleda. Nije mi samo jasno zašto ne postadoše te sestre doktorke kad tako vešto skeniraju pacijente. Onda, i kada stignem kod doktora, u ordinaciji ne znam da opišem šta me muči. Tada me uhvati trema, ne znam odakle da počnem kad me pita na šta se žalim. Zaveže se jezik, počne grlo da se suši, pritisak skače, a ja nepovezano pokušavam da objasnim da mi seva u krstima, da me boli s desne strane odmah ispod rebra, da često osećam nervozu neobjašnjivog uzroka, da mi srce kuca ali samo povremeno, a pluća šište kao napukli sulundar. Onda dobijem gomilu uputa, a to znači nova susretanja za zakazivačima pregleda, dakle, sestrama koje sprovode čuvnenu trijažu. Preventiva je jako važna, i mnogi je preskaču kao i ja jer nemaju vremena ili živaca. Čemu ovaj uvod? Danas se širom sveta obeležava međunarodni Dan bubrega. Ponovo će biti reči o broju obolelih, o načinima za rano otkrivanje bubrežnih bolesti, o simptomima i lečenju. Ozbiljne posledice po kvalitet života ostavljaju upravo bolesti iz grupe bubrežnih, ali i veliki trošak za zdravstveni fond. Skupa terapija iziskuje velika materijalna sredstva koja bi mogli i da uštedimo pod uslovom da na vreme prepoznamo koja nam se muka sprema. Bolje sprečiti, a bolje i uštedeti. Zbog nas ali i Srbije, treba izdržati tu trijažu na šalteru. Dobro jutro!

1

(Foto: roditeljsrbija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s