Ustanak (23. mart – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtice dobrote

Pre nekoliko dana sam videla da su se pojavile tzv. „Kuke dobrote“. Namenjene su prikupljanju hrane i odeće za beskućnike i ostale kojima je neophodno. „Kuke dobrote“ postavljene su nedaleko od Brankovog mosta, sve sa flajerima koji su na njima visili i opisivali ovu samoorganizovanu akciju. Naime, insistira se na tome da hrana koju neko želi da ostavi bude sveža, a odeća čista i nepocepana. I zaista, kada pomislite da bi neko bajatu hranu ili prljavu odeću davao u dobrotvorne svrhe, to mnogo više govori o njemu samom nego o tome kako on vidi osobe u nevolji. No, „Kuke“ nisu potrajale dugo, kroz nekoliko dana skinute su. Iz noći u noć nestajale su, jedna po jedna. Tvorci ove ideje, srećom, ne odustaju i cela stvar od juče ponovo živi svega nekoliko ulica dalje, na Zelenom vencu.

Mnogo pre nego su se pojavile pomenute kuke, često sam primećivala jabuke na fasadi jedne zgrade u prometnom delu grada. Ispostavilo se da je zid sa jabukama deo radnje sa, često, ekcentrično stilizovanim izlogom. Vremenom se pokazalo da je to pravilo. Vlasnici radnje redovno ostavljaju jabuke, a one sa zida nestaju začuđujuće brzo. Baš kao i ostaci hrane, na primer stari hleb, koji ljudi, često, vežu u kesu i ostave pored kontejnera. Iako hvata jeza od saznanja kojom brzinom takav hleb neko iskoristi, može se učiniti još dobrih dela i ova pojava pretočiti u akciju kao što je ova s početka teksta. Kuke ili „čiviluk“ dobrote mogao bi nići baš u svakom mestu, a ujedno prikazuje koilko nečije malo, nekom drugom može da bude mnogo.

Dobro jutro!

12

(Foto: www.orthodoxroad.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s