Ustanak (29. mart – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – roditelji su… čudna sorta

Čitam vest sa sajta RTS-a pod naslovom „Razularena horda roditelja uništila deci Uskrs“. Ukratko, u Konektikatu, u Americi, organizovan je tradicionalni uskršnji „lov na jaja“, gde je bilo posakrivano 10.000 jaja koja su deca trebala da pronađu, ali su se u celu priču umešali roditelji koji su utrčali na polja, otimali deci jaja, da bi ih dali svojim mališanima, pa su neki najmlađi završili čak i sa povredama, a o onima koji su histerično plakali da i na govorimo.

Da li se naši roditelji ovako ponašaju? Svakako. Odgovorno tvrdim. Čak sam i bio svedok takvom ponašanju. Ne, nije bilo lomljenje česnice, niti neka besplatna podela, reč je o nečemu što se desilo pre, ako se ne varam, 23 godine. Na Beogradskom maratonu.

Dakle, bilo je to prvo organizovanje „Dečjeg maratona“, i upriličeno je u samom centru grada – nekoliko trka za različite kategorije najmlađih. Ja sam sve to pratio kao novinar i bio sam zapanjem kada su na prvoj trci, za decu do 7 godina, roditelji stavljali svoje mališane na leđa i tako trčali do cilja koji je bio na nekih 20 metara. Da stvar bude još gora roditelji koji su ostavili svoju decu na „startu“ čekala su ih na „cilju“, ali tako da iza ciljne kapije nije bilo više mesta, pa oni prvi koji su došli su jednostavno morali da stanu, i tako je „trka“ umrtvljena, što je ubrzo dovelo do kolektivnog plača dece koja su ostala na pola puta. Par roditelja, koji su nosili na leđima svoju decu i iskoristili dužinu svoji nogu i brzinu i prvi prošli kroz cilj, omogućili su svojim mališanima neverovatno iskustvo udaranja glavom u finišersku kapiju, jer su u silnom zanosu zaboravili da se sagnu i tako omoguće svojoj deci da prođu bez posledica kroz cilj.

Cela trka je bila jedan neverovatni haos. I bez uskršnjih jaja. Druga trka, za klince stare od 7-10 godina, je prošla bez većih problema sem što su roditelji naterali svoju decu da trče i pre nego što je dat znak sa start, a pošto je ciljna kapija bila postavljena na drugoj stazi, onda je bilo interesantno videti organizatore kako su je na brzinu preseljavali na „pravu“ putanju.

Konačno, trka za decu stariju od 10 godna je bila ispred tadašnje Skupštine Jugoslavije. Tu sam video scenu kada je žena svoje šestogodišnje dete ubacila u trku na polovinu staze…. i to tačno pod noge već zahuktalih desetogodišnjaka. Dete joj je, bukvalno, bilo pregaženo.

Trka je uskoro preseljena u Zoološki vrt. Neka to svako tumači kako god hoće.

Dakle, roditelji svih zemalja… bez obzira na naciju, veru… često umete da budete čudna sorta!

Children Playing

(Foto: yourekavach.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s