Ustanak (5. april – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – rođen u čamcu 

Ulazim u zgradu i zatičem otvorena vrata lifta! Široko! Valjda u znak dobrodošlice. Prilazim i zatvaram ih. Ja lift ne koristim, ali čak i meni je poznato da kada su vrata otvorena komšija sa osmog sprata, recimo, ne može da ga pozove. Pošto u zgradi imamo dosta starijih komšija, nisu baš svi oduševljeni idejom da se spuštaju pešice. Iako je to lakša varijanta nego se penjati, ali dobro sad.

Nije to česta slika. Otvorena vrata lifta. Jednom u par meseci. Samo što se ja uvek pitam – da li je to neko bio u stravičnoj žurbi, pa ih nije za sobom zatvorio, ili je neko „rođen u čamcu“ pa mu je strana i sama ideja i koncepcija otvaranja i zatvaranja vrata.

Iskreno, taj izraz „jel’ si ti rođen u čamcu kad ne zatvaraš vrata“ sam čuo kao mali, ali nikada nisam čuo malo pojašnjenje kako je nastao.

No, pada mi na pamet da je možda problem i u tome da imamo gosta zgradi koji je navikao da se vrata sama zatvore, pa im sam, mahinalno, ne pomogne u tome. Ma koliko male šanse za to bile, postoje.

Evo, recimo… kada sam ja prvi put bio u zgradi gde se unutrašnja vrata od lifta moraju zatvoriti i kada nikoga nema u liftu, ni ja se nisam baš najbolje snašao. Iako na tim dvostrukim vratima imaju i rukohvati da ih zatvorite kada izlazite iz lifta, iako na vratima piše da ih je obavezno zatvoriti… moć navike je bila jača. Ni ja ih nisam zatvorio. Na sreću, bilo je tu odgovorno lice koje je ispravilo moju grešku. Inače, sigurno bih i ja bio smešten u čamac, bar kao nepoznati vagabund i nepismeno čeljade koje maltretira nedužne stanare!

1

(Foto: www.thegrindstone.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s