Ustanak (6. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Pre sedamdeset pet godina, na današnji dan, tokom bombardovanja Beograda, stradala je i Narodna biblioteka Srbije. Smeštena na Kosančićevom vencu, potpuno je izgorela. Bombe koje su u rano jutro ubijale usnule Beograđane, tek posle podne, oko 16 časova, uništile su i neprocenjivo duhovno blago. Istorija je zapisala da je tada uništeno više od hiljadu srednjovekovnih rukopisnih knjiga, kao i originalnih rukopisa, povelja vladara, zatim dokumenti svetovnog i crkvenog karaktera, neprocenjivi turski rukopisi, uglavnom putopisi i, uz sve to, još tri stotine hiljada knjiga. Zauvek je u ruševinama na Kosančićevom vencu, nestala zaostavština knjiga koje su bile vlasništvo Vuka Karadžića, Đure Daničića, ili Pavela Šafarika. Neki izvori kažu da smo biblioteku mogli da sačuvamo, jer je još nedelju dana pre bombardovanja bila pripremljena evakuacija skoro dvesta različtih sanduka punih knjiga i rukopisa. Onda se neki pametni Srbin iz tadašnje vlasti setio da posle dva dana pošalje dopis u kome je pisalo da se odustaje od evakuacije ustanova te vrste jer je ratna opasnost prošla. Otuda su, u skladu s nalogom, dragocenosti sklonjene u podrum ali ne i na sigurno mesto. Zauvek smo tako ostali bez oslonca u vidu znanja i kulturnog nasleđa, iako takozvanu novu Narodnu biblioteku imamo već četrdeset i tri godine ona nije mogla niti će ikada nadomestiti taj gubitak. Prava sreća je da sada postoje takozvani “oblaci” u kojima možemo čuvati svoje knjige u digitalnom formatu i tako zauvek sprečiti štetu koje bi nam nanelo neko novo bombardovanje, ne daj bože. Jedino da država odreši kesu, jer digitalizacija knjiga je skupa, ali pametna investicija. Samo da nađemo pare.

Dobro jutro.

1

(Foto: www.androidvodic.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s