Ustanak (7. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
U dogovoru sa doktorkom, odlučio sam da obavim analizu krvi. Preventivno. Muči me, ali baš, svašta – po malo. Da li je nešto svašta ozbiljno, zabrinem se. Ustanem ranije nego inače. Stignem oko pola sedam pred Dom zdravlja. Tamo se već tiska dvadesetak staraca. Ja među njima štrčim i po godinama i po oronulosti. Svi su nekako vedri, raspoloženi i pričljivi. Jedna divna bakica me vide bledog i ispijenog i odmah me upita za dijagnozu. Kad sam joj objasnio, hladno me odmeri od glave do pete i izusti: „Znači, samo laboratorija?!“ Postideh se, jer u tom tonu prepoznadoh i: „Mlad, može volu rep da iščupa, a zauzima mesto u redu.“ Uvučem se u sebe, sve mi se čini manji sam i tanji nego što jesam – samo da ne smetam. A forum okupljenih radi punom parom. Teze se smenjuju, slušam šta pričaju dva starca. „Ja ove godine nisam ni probao paradajz. Ne valja brate, ima onaj belutak u sebi, bila kišna godina“. „Jeste“, kaže druga starina, „samo gde si ti video na pijaci da je paradajz sa belutkom“. Ma, kakav pijac, ja to gajim u Surčinu. U razgovor se ubacuje bakica koja vrši trijažu pacijenata ispred Doma zdravlja i skuplja knjižice novopridošlih. „Imate plac u Surčinu“? “ Ma, ne… ja tamo živim. Imam kuću na sprat i 70 ari pod voćem. Imam i baštu oko kuće 20 ari“. „Pa nije vam lako da sa suprugom sve to obrađujete, lukavo baca udicu baka“. „Nemam ja suprugu već 15 godina, uzdahnu dedica“. „Ma, nemojte molim vas ( već osećam uzbuđenje i radost u glasu penzionerke) pa nije moguće da možete sve to sami, morali biste da imate pomoć sa strane“. E sad se tu umeša drugi starac, i hladnim tušem u vidu konstatacije poli bakicu rečima: „Pa jes’ treba tebe matoru da vodi da mu ti jedeš paradajz i čekaš u kujni dok on odapne“. „Marvo bezobrazna, ja to tek onako, ko je tebe išta pitao“… Nastavilo bi se to tako u nedogled da nije krenula prozivka. Ovoga puta jedna lepa ljubavna priča utemeljena na surčinskom placu i kući na sprat je propala, a ja sam ubrzo stigao na red i dao krv. Analize su pokazale da mi nije ništa. Dobro, bar mi je tako lakše, sad ću do iduće godine samo da pazim da ne jedem ljuto, kiselo, masno, vruće, hladno, slatko, slano, jer, lako može da mi tamo neko u redu pred Domom zdravlja obigrava oko žene ako čuje da je udovica, ne daj bože. Imam neki plac na Venčacu, pa, eto. Ne mora baš preko mojih dvadesetak ari da se stiču neke nove emotivne veze. Danas je Svetski dan zdravlja. Što uvek na taj dan moramo da slušamo lekare kako nas plaše? I bez njihovih saveta umemo da izmerimo pritisak i nasmejemo se na tuđ, a ponajbolje na račun naših naravi. Zdravo je. Dobro jutro!

Orangutans Laughing

(Foto: imgflip.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s