Ustanak (15. april – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 
Mali maturanti do ovog dana ubrzano su ponavljali gradivo koje su osam godina učili, jer ih danas čeka probno polaganje male mature; prvo matematika, a sutra maternji jezik i kombinovani test.
Sve ovo se radi ne bi li se videlo koliko su đaci naučili, i koliko su škole širom Srbije, i nastavnici u njima, dobro uradili svoj posao i na čemu treba više raditi do pravog polaganja male mature sredinom juna.
Mediji sada prenose statistike iz prethodnih godina, jesu li devojčice bolje od dečaka, koje opštine su se pokazale uspešne, a koje neuspešne, da li treba teže testove, ili lakše, pa čak i koliko je bilo „belih listića“ – praznih testova koje učenici nisu ni rešili. Svi su, od resornog ministarstva, nastavnika, roditelja, analitičara, puni komentara na to kakvo nam je znanje stečeno završetkom obaveznog školovanja, pa se tako pomno i javno prati svaki mic naših budućih gimnazijalaca,“ medicinara“, „kompjuteraša“, filologa, bravara, trgovaca, ili gde već oni požele da dalje nastave. Lista želja, preporuka, analiza, uvek je najkraće u njihovim rukama, iako u toj osnovnoj školi provedu najveći deo detinjstva. Šta vam nije jasno, deco? – može se čuti na kraju časa, a izgleda da nastavnik smatra uspehom ako nema podignute ruke. Pa naravno da nije sve jasno! Nikad ne može sve odmah biti savršeno jasno. A naši osnovci, naučili da zaokružuju, dopunjuju, odgovaraju, ali ne i da pitaju. Pa i odrasli se ponekad kazne zbog postavljanja pitanja. Sistem nije toliko fleksibilan da podnese pitanja i pitanjca, mišljenja, pa čak i malo ljutnje ako nešto nije dobro objašnjeno. Ovih dana, kao i svakih dana, govori se o reformi obrazovanja, i istina je da nismo uvek na mrtvoj tački. Pominje se čak i povećan fond časova, pa dualno obrazovanje, pa nastava u jednoj smeni, i svako želi dobro toj našoj omladini.
Znate one TV kvizove, gde se odrasli takmiče protiv, recimo, šestaka, u pitanjima iz biologije, fizike, hemije, istorije, geografije za osnovnu školu, pa dete uvek pobedi? Naravno, znanje je sveže, ali to isto znači i da nisu deca uspešna ili neuspešna. Pitajte ih nekad za mišljenje, pa će i ona ceniti vaše, i ohrabriti se da pitaju i sama, a da ne ispadnu „štreberi smarači“. Štreberi smarači smo mi.
Dobro jutro!

Students Raising Hands in Classroom

 

(Foto: www.inn.co.il, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s