Ustanak (19. april – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – đubre neće pod zemlju 

Podzemni kontejneri su se činili kao odlična ideja! Zapravo u ostatku sveta oni i jesu odlična ideja – iz njih se ne rasipa smeće po ulici, ne šire se neprijatni mirisi, zauzimaju manje mesta… Međutim, kod nas stvari ne funkcionišu na takav način. Ovih dana, malo-malo, pa vidim da se pored ovakvih kontejnere sve više gomila đubre. Što znači da nešto ne funkcioniše kako treba.

Recimo – otvori za ubacivanje smeća su mali da bi primili one velike kese. Iako je naš narod siromašan, voli on da baca gabaritno. S druge strane, nekada su se oni obični kontejneri praznili svakodnevno. U slučaju podzemnih to izgleda nije slučaj. Pošto su većeg kapaciteta moguće da je tu računica pomerena na neki drugi dan.

O sakupljačima sekundarnih sirovina, da i ne govorimo. Svi oni koji su, silom prilika, morali da zavire u kontejner sada to definitivno ne mogu da urade. A nešto nisam primetio da se razvila paleta ostalih načina da korisne sirovine ne završe u otpadu.

I tako, umesto da su podzemni kontejneri sa uspehom zaživeli, često možete da vidite i njihovu stariju sabraću koji posao „rade“ na uobičajeni način – sa sve rizikom da opet nekada budu zapaljeni, prevrnuti ili šta god može da im se dogodi. A đubre koje ostaje „parkirano“ uz podzemne kontejnere sigurno i ne pomaže u bržem odnošenju smeća, niti doprinosi higijeni i lepšem izgledu grada.

????????????

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s