Ustanak (22. april – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Da nismo sposobni za maštanje, bilo bi nemerljivo isprazno i dosadno. Makar to posmatrali i kao fiziološki proces u mozgu, probuđen čulima koja upijaju svet oko nas i kombinuju ga sa onim što imamo u glavi. Nešto ste lepo sanjali, probudili se i i dalje vas drži misao kako su te scene za nominaciju za Oskara, ili vas prosto oplemeni, zabavi i „namesti na pravo mesto“ – vaša mašta.

Pričali su mi roditelji kako su u osnovnoj školi imali zadatak da nacrtaju rad na temu – kako zamišljam 2000. godinu. Tu su se našli leteći i lebdeći automobili, ogromni soliteri, mir u svetu, pametna kućna pomagala i aparati (ovo je manje-više i pogođeno), futurističke velike fabrike, televizor u boji za svakoga, metroi, vanzemaljci i srećna Jugoslavija.

Kasnije su, naročito za ovo poslednje, neki drugi crteži i mape naslikani, a osnovci sedamdesetih sada imaju još desetak godina do penzije, ako se velika moderna fabrika ne zatvori.

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kom će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Između ostalog, govorio je kako najcivilizovanije zemlje na svetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njemu, u ovom veku će se taj prioritet promeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na ratištu, a jednako tako će i otkrića novih naučnih istina postati važnije od sukoba diplomata.

Eto nas, ovoga jutra, tu smo gde smo. Pogledavši na početak prošlog veka, nije baš da nismo ništa dobro uradili. Ljudi i dalje maštaju, i mali i veliki, i dok god je želja, misli, razmišljanja, mehanizam čovečanstva neće stati. Nažalost, matrica po kojoj živimo iz dana u dan, ne daje čistim, plemenitim, ogromnim pa i sitnim idejama, da se rasplamsaju. Kao što i naša planeta, čiji je danas dan, trpi sve i svašta, i još ne staje, a tako i mi. Ipak, jako je važno da se i izborimo da čiste ideje češće budu ispred interesom zaprljanih planova. Čuvajmo svoju dušu, stare radove iz likovnog, čuvajmo prirodu, i za početak dana, jedan lep zadatak – šta kaže vaša mašta, kakav može biti 22. vek?

Dobro jutro!

1

(Foto: storify.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s