Ustanak (26. april – Crtica)

piše: Ru Šavr

Crtica o svećicama

Moja sestra je pre neki dan obila noge tražeći svećicu broj 4 za svoj rođendan. Istina, nije joj četvrti već dvadsetčetvrti. I to je išlo jako, jako teško. Ima svih mogućih brojeva, samo četvorke nema. Da je nije hvatala frka od toga da neće odjednom oduvati sve 24 svećice, digla bi ruke, ali ovako, u potrazi za dve svećice (sa brojem 2 i 4) ona je uspela da ovu drugu, negde, iščačka. Onda je svima pričala o ovom deficitu ukrasne svećice u obliku „četvorke“.

Razmišljam sad o uzrocima ove neobičnosti. Pre svega mi pada na pamet praktična pomisao da se modla sa ovim brojem iskrivila i pokvarila svim proizvođačima. Da li je pre četiri godine bio „bejbi bum“ pa danas imamo enormni broj četvorogodišnjaka? Da li se neki snabdevaju unapred i prave zalihe ovog broja, recimo, stogodišnjaci? Ko zna…

Zato sam batalila razmišljanje na ovaj način i prešla na traganje za simbolikom broja 4. Možda se tajna krije u njoj. Da vidimo šta knjige kažu: četiri su strane sveta, godišnja doba, vetra, strane kvadrata, reka u raju, Mesečeve četvrti, 4 elementa ili možda 5… Zato ovaj broj izražava celovitost, dovršenost, red, meru, relativnost i pravdu. Ovde ću stati.

Samo da dodam da sam nedavno, raspremajući kredence, našla tri neiskorišćene svećice u obliku broja 2, 0 i 2. Sasvim slučajno, tako se namestilo. Pogodite kako ću ih iskoristiti i kome pokloniti za rođendan… Podsećam, naša radio stanica slavi svoj dan 27. juna. Nadam se da će upravo njih tri goreti na vrhu torte.

Dobro jutro!

1

(Foto: marlajanzen.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s